P -Glukoosi, pikatutkimus
12001 P -Gluk-PT
Indikaatio
Verensokerin seulonta ja seuranta. Ei sovellu diabeteksen diagnostiikkaan. Pikalaitteilla hoitoyksikössä tehtävä tutkimus.
Esivalmistelu
Paastopitoisuutta varten vähintään 10 tunnin paasto ennen näytteenottoa
Näytteen käsittelyohjeet
Hyväksyttävät näytemuodot ja näyteastiat:
Ihopistonäyte suoraan liuskalle toisesta pisarasta, joka mitataan välittömästi, sillä ihopistonäyte ei säily näytteenoton jälkeen.
Antikoaguloitu verinäyte Li-hepariiniruiskussa, joka mitataan välittömästi näytteenoton jälkeen (15-30 min), sillä näyte ei säily pidempään.
Menetelmä
Rochen Instant-, Rochen ACI-II- tai Rochen Pulse-laittet. Elektrokemiallinen menetelmä. Samat laitteet ja menetelmät käytössä vieritutkimuksessa 10756 P-Gluk-VT.
Viitearvot
Ikä/sukupuoli | Viiteväli | Yksikkö |
---|---|---|
kaikki | 4.2 - 6 | mmol/l |
Tulkinta
Viiteväli: 4.2 - 6.0 mmol/l (paastoarvo)
Diabeteksen seurannassa käytetään useimmin veren glukoosin määrityksiä ihopistonäytteistä (kapillaarikokoverinäytteestä).
Näytemuodon vaikutus: Glukoosipikamittareiden tulostaso on vakioitu plasman tasolle ihopisto- ja kokoverinäytteestä huolimatta, jotta ihopisto- ja laskimonäytteestä määritetyt glukoosipitoisuudet vastaisivat toisiaan. Ei-paastonäytteessä glukoosipitoisuus on ihopistonäytteessä kuitenkin 10-15 % suurempi kuin laskimonäytteessä, koska ihopisto- eli kapillaariverinäyte edustaa arterioliverta (glukoosia ei ole vielä otettu soluihin), kun taas laskimonäyte kuvastaa solujen käyttämättä jäänyttä glukoosin osuutta. Poikkeava hematokriitti vaikuttaa kokoverestä määritettyyn glukoosipitoisuuteen. Ihopistonäyte ei ole edustava tilanteissa, joissa ääreisverenkierto on häiriintynyt (mm. hypovoleminen, sydänperäinen tai septinen sokki), minkä vuoksi ihopistonäytteitä ei suositella käytettäväksi kriittisesti sairailla potilailla.
WHO:n luokitus plasman glukoosipitoisuuksille (mmol/l) on seuraava (WHO 1999):
Luokitus Plasma, laskimonäyte (ihopistonäyte)
Terveet Paastoarvo -6.0
2 h arvo -7.7 (ihopisto -8.8)
Suurentunut paastoglukoosi Paastoarvo 6.1-6.9
2 h arvo -7.7 (ihopisto -8.8)
Heikentynyt glukoosinsieto Paastoarvo -6.9
2 h arvo 7.8-11.0 (8.9-12.1)
Diabetes Paastoarvo > 6.9
2 h arvo > 11.0 (ihop > 12.1)
Raskaudenajan paastoverensokeri on terveellä henkilöllä enintään 5.3 mmol/l ja 2h arvo glukoosikokeessa enintään 8.7 mmol/l (laskimonäyte) tai 9.6 mmol/l (ihopistonäyte).
Diabeetikon hoidossa pyritään likimain paastoverensokeriin 4- 6 mmol/l ja aterian jälkeen alle 8 mmol/l (ihopistonäytteestä alle 9 mmol/l) glukoosipitoisuuteen.