AB-Verikaasuanalyysi, pikatutkimus iSTAT laitteella

12011 aB-VeKaPT4

Osatutkimukset

aB-PH-PT
P -Na-PT
P -K-PT
P -Krea-PT
P -Gluk-PT
B -LakTePT
P -Cl-PT
aB-pCO2-PT
aB-pO2-PT
aB-Hb-PT
aB-HKR-PT
aB-aHCO3PT
aB-BE-PT
aB-HbO2SPT
aB-CaIonPT

Indikaatio

Happo-emästasapainon ja kudoshapetushäiriöiden toteaminen ja hoidon seuranta. Pikalaitteilla laboratoriossa tehtävä tutkimus.

iSTAT pikalaitteilla laboratoriossa tehtävä tutkimus on tarkoitettu kiireellisesti tehtäväksi tutkimukseksi, kun laboratorion rutiinimääritykset eivät ole päivystyksellisesti saatavilla. Pikatutkimusten ja rutiinitutkimusten välillä voi olla merkittävä tasoero erityisesti Krea ja Hb määrityksissä, joka on huomioitava kliinisessä päätöksenteossa, esimerkiksi tulkittaessa useita peräkkäisiä tutkimuksia. Pikalaitteella tehty Krea-tutkimus ei sovi GFR:n määritykseen.

Näyteastia

Ca-titrattu Li-hepariiniruisku 1,7ml

Menetelmä

iSTAT pikalaitteilla laboratoriossa tehtävä tutkimus.

Tulkinta

Happo-emästasapainon häiriöt voidaan jakaa neljään pääluokkaan: metabolinen asidoosi ja alkaloosi ja respiratorinen asidoosi ja alkaloosi. Usein kliinisissä tilanteissa häiriöt ovat edellä mainittujen sekamuotoja ja tuloksia täytyy tulkita kliinisen tilan ja muiden laboratoriokokeiden perusteella.

Huomautukset

Pikatutkimusten ja rutiinitutkimusten välillä voi olla merkittäviä tasoeroja erityisesti kreatiniinin ja hemoglobiinin määrityksissä, mikä on huomioitava kliinisessä päätöksenteossa. Tulostasossa voi olla jopa 10 - 20 %:n ero rutiinimenetelmään verrattuna. Tulos tulee tarvittaessa varmistaa rutiinimenetelmällä. Pikalaitteella määritetty kreatiniini ei sovellu luotettavasti hoidon seurantaan eikä GFR:n määritykseen.