Kalsium, ionisoitunut, kapillaariverestä
10080 cB-Ca-Ion
Osatutkimukset
Tiedustelut
Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi
Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911
Indikaatio
Epäily hypokalsemiasta tai hyperkalsemiasta, kun potilaalla on hypoalbuminemia tai happo-emästasapainon häiriö.
Ihopistonäytettä tarvitaan erityisesti lapsilla silloin, kun laskimonäytettä ei saada (tutkimus S-Ca-Ion nro 2019), sen tilavuus on liian suuri, tai tutkitaan samanaikaista verikaasutasapainoa, mutta valtimonäytteen tarkkuutta ei tarvita.
Näyteastia
Ca-titrattu Li-hepariinikapillaariNäytteen käsittelyohjeet
NÄYTE: 175 µl verikaasu/elektrolyyttikapillaariin, joka suljetaan tiiviisti. Näytteet säilyvät jääkaapissa n. 4 tuntia. Näyte ei saa jäätyä. Hemolyysi häiritsee määritystä.
LÄHETYS: Kokoverinäyte lähetetään kylmänä. Lähetyksen on oltava perillä 3 tunnin kuluessa näytteenotosta.
Menetelmä
Ionispesifinen elektrodi.
Tekotiheys
Päivittäin.Tulokset valmiina
Päivittäin
Yleistä
Veren kalsiumista noin 40 % on sitoutunut proteiineihin, suurimmaksi osaksi albumiiniin, 10 % on anionikomplekseina ja noin 50 % on ionisoituneena, joka on biologisesti aktiivinen muoto.
Hypoalbuminemia (krooninen munuaisvaurio, nefroottinen syndrooma, malabsorptio) ja eräät lääkeaineet voivat muuttaa kalsiumin kokonaispitoisuutta, mutta ionisoituneen kalsiumin pitoisuus ei muutu. Erityisesti munuaispotilailla ja keskosilla, mutta myös multippelissa myeloomassa ja happoemästasapainon häiriöissä voi ionisoituneen kalsiumin määritys olla hyödyllinen.
Tulkinta
ks. P-Kalsium. Ionisoitunut kalsium kuvastaa elimistön kalsiumtasapainoa paremmin kuin kokonaiskalsium silloin, kun potilaalla on hypoalbuminemia tai happo-emästasapainon häiriö.
Viiteväli:
cB-Ca-Ion (pH 7.4) : 1.15 - 1.27 mmol/l