Transferiinin rautakyllästeisyys, seerumista, paastotilassa
10100 fS-TrFeSat
Osatutkimukset
Tiedustelut
Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi
Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911
Indikaatio
Hemokromatoosiepäily
Esivalmistelu
Vähintään 10 tunnin paasto
Näyteastia
Seerumi-geeliputki 5 mlNäytteen käsittelyohjeet
NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml hemolysoitumatonta seerumia. Lieväkin hemolyysi häiritsee määritystä. Seerumi säilyy 3 viikkoa jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna.
LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämpöisenä.
Menetelmä
Näytteestä määritetään fS-Fe ja fS-Transf ja rautakyllästeisyys lasketaan seerumin rauta- ja transferriinipitoisuuksien perusteella.
LASKENTA: fS-TrFeSaT = fS-Fe (umol/l)/( fS-Transf (g/l) x 24)
Tekotiheys
ArkipäivisinTulokset valmiina
Seuraavana arkipäivänä
Yleistä
Seerumin raudasta on yli 99 % sitoutuneena transferriiniin. Normaaleissa fysiologisissa olosuhteissa yksi transferriinimolekyyli sitoo kaksi ferri-ionia. Normaalioloissa transferriinin raudansitomiskapasiteetista on käytettynä noin 15 - 45 %.
Transferriinin rautakyllästeisyyden määrityksen tilalle suositellaan anemiadiagnostiikassa liukoisen transferriinireseptorin määrityksellä (S -TfR).
Viitearvot
Ikä/sukupuoli | Viiteväli | Yksikkö |
---|---|---|
kaikki | 0.15 - 0.45 |
Tulkinta
Transferriinin rautakyllästeisyys lasketaan seeruminäytteen rautapitoisuuden ja transferriinipitoisuuden suhteena. Pieni transferriinin rautakyllästeisyys (alle 0.15) liittyy tyypillisesti raudanpuutetilaan, mutta normaali kyllästeisyysaste ei sulje raudanpuutetta pois potilaalla mahdollisesti samanaikaisesti olevien transferriinipitoisuutta madaltavien syiden vuoksi (mm. infektiot).
Transferriinin rautakyllästeisyyden ollessa miehillä yli 0.60 ja naisilla yli 0.50 löydös viittaa perinnölliseen hemokromatoosiin. Tätä löydöstä tukee suuri seerumin ferritiinipitoisuus. Suuri kyllästeisyysaste esiintyy myös sideroblastianemioissa, aplastisessa anemiassa ja hypotyreoosissa.