Alfa-1-fetoproteiini, seerumista

1040 S -AFP

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Käyttö kasvainmerkki-aineena, esim. primaarisen maksasyövän tai teratooman yhteydessä.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Seerumi säilyy huoneenlämmössä 1 vrk, jääkaapissa 7 vrk, pitempiaikainen säilytys pakastettuna.

LÄHETYS: Näyte lähetetään huoneenlämpöisenä mikäli perillä 1 vrk:n kuluessa, kylmänä mikäli perillä 7 vrk:n kuluessa, muutoin pakastettuna.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

AFP:ia käytetään syöpämerkkiaineena, erityisesti maksasyövän diagnostiikassa ja hoidon seurannassa. Primaarisessa maksasyövässä AFP-taso kohoaa noin 70 %:lla potilaista. AFP on selvästi koholla myös teratoomissa (kiveksen ja munasarjan itusolusyöpien syövissä), mutta vain 50 %:lla potilaista.

Viitearvot

Ikä/sukupuoli Viiteväli Yksikkö
aikuiset 0 - 8 µg/l

Tulkinta

Viiteväli aikuiset: alle 8.0 µg/l (oma tarkistus, n=52)

Raskauden aikana katso tutkimus S-Tr2Seul (4550).

Selvästi suurentuneita S-AFP-pitoisuuksia (yli 200 µg/l) tavataan primaarisessa maksasyövässä ja teratoomassa. Myös maksan regeneraation (maksakirroosi, hepatiitit), suolistotulehdusten sekä paksunsuolen, munasarjojen, kivesten, mahalaukun, haiman ja keuhkojen pahanlaatuisten kasvaimien yhteydessä voidaan tavata suurentuneita pitoisuuksia. Akuutissa virushepatiitissa ja maksametastaasien yhteydessä AFP voi nousta ohimenevästi.

Huomautukset

Mikäli on kyseessä raskaudenaikainen S -AFP (NTD-riski), silloin tilataan tutkimus S -Tr2Seul (4550), alihankintalaboratorio ISLAB.