Soluviljely ja säilytys, ihosta, kudosnäytteestä

10916 -SolViSä

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Solulinjan luominen mahdollisia jatkoselvityksiä varten, biokemialliset määritykset.

Esivalmistelu

Näytteenottoa varten varataan näytteenottoastia, jossa on valmiina ravintonestettä (tilaus genetiikan laboratoriosta).

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: Näytteeksi otetaan steriilisti veitsellä (tai stanssilla) 1-2 mm paksuinen ja 0.5-1 cm pituinen palanen esim. kyynärvarren ihoa. Ihopalanen laitetaan steriiliin putkeen tai purkkiin, joka on puolillaan ravintonestettä. Jos ravintonestettä ei ole, voidaan käyttää myös fysiologista suolaliuosta. Valmiita näytteenottopurkkeja voi tilata genetiikan laboratoriosta. Näytteen mukaan liitetään Genetiikan laboratorion lähete, jonka saa laboratorion kotisivuilta (www.nordlab.fi ja sieltä valitsemalla Lähetteet/Genetiikan laboratorio, NordLab Oulu).

LÄHETYS: OYS:ssa otettu näyte lähetetään välittömästi genetiikan laboratorioon (S6E 1. krs). OYS:n ulkopuolella otettu näyte pakataan huolellisesti ja lähetetään pikapostissa osoitteeseen: NordLab Oulu, Genetiikan laboratorio, PL 500, 90029 OYS.

Jos näytettä joudutaan säilyttämään, pidetään se jääkaapissa.

Menetelmä

Ihosta tehdään fibroblastiviljely. Kasvualustastaan irrotetut solut suspensoidaan ravintonesteeseen, jossa on 10 %:ia dimetylsulfoksidia (DMSO) ja säilytetään nestemäisessä typessä. Biokemiallisia määrityksiä varten kasvualustastaan irrotetut solut suspensoidaan PBS-liuokseen tai steriiliin veteen, määrityksestä riippuen. Putket säilytetään -70 C:ssa.

Tekotiheys

Tarvittaessa.

Tulokset valmiina

Noin 4-5 viikossa.

Tulkinta

Annetaan kirjallinen lausunto, jossa ilmoitetaan solulinjan valmistuminen ja säilytyspaikka.