Angiotensiini-1-konvertaasi, seerumista, paastotilassa

1092 fS-ACE

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Epäily sarkoidoosista, sarkoidoosin aktiivisuuden ja steroidihoidon arviointi, ACE-estäjien käytön/hoitomyöntyvyyden kontrollointi erikoistapauksissa

Esivalmistelu

Vähintään 10 tunnin paasto

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml paastoseerumia. EDTA-plasma ei sovi määritykseen. Vältettävä hemolyyttisiä ja lipeemisiä näytteitä. Seerumi säilyy jääkaapissa 1 viikon, pitempiaikainen säilytys pakastettuna.

LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämpöisenä, mikäli perillä 1 vuorokauden kuluessa näytteenotosta, muuten kylmänä.

Menetelmä

Kineettinen määritys +37 C:ssa.

Tekotiheys

Arkipäivisin.

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

Angiotensiini-1-konvertaasi on entsyymi, joka hajottaa angiotensiini-1:n angiotensiini-2:ksi. Sitä on kaikkien verisuonten endoteelisolujen solukalvolla, munuaisten, suoliston ja plexus chorioideuksen epiteelisoluissa, mutta erityisen runsaasti keuhkojen ja aivojen pienissä suonissa.

Viitearvot

Ikä/sukupuoli Viiteväli Yksikkö
kaikki 10 - 65 U/l

Tulkinta

Syitä fS-ACE-aktiivisuuden nousuun: Noin 80-90 %:lla aktiivista sarkoidoosia sairastavista potilaista seerumin ACE-aktiivisuus on koholla. Seerumin ACE-aktiivisuus korreloi sarkoidoosin aktiivisuuteen ja granulomamäärään, ja sitä voidaan käyttää hoitovasteen seurantaan. Seerumin ACE-aktiivisuus voi nousta myös joissakin muissa granulomatoottisissa taudeissa (silikoosi, asbestoosi, Gaucherin tauti) sekä mm. hypertyreoosissa, biliaarisessa maksakirroosissa ja huonossa tasapainossa olevassa diabeteksessa. Seerumin ACE-aktiivisuus ei yleensä suurene keuhkotuberkuloosissa (mutta voi olla koholla miliaarituberkuloosissa), -fibroosissa, -syövässä eikä pneumoniassa.

Syitä matalaan fS-ACE-aktiivisuuteen: Seerumin ACE-aktiivisuus voi olla matala mm. keuhkovaurioissa ja endoteelin vaurioissa, mutta sillä ei ole diagnostista merkitystä. ACE-estäjälääkitys alentaa merkittävästi ACE-aktiivisuutta, aktiivisuus voi olla jopa mittaamattomissa.

Huomautukset

ACE-estäjä lääkityksessä suositellaan pidettäväksi vähintään kahden vuorokauden tauko ennen näytteenottoa, koska ACE-estäjä lääkitys alentaa merkittävästi ACE-aktiivisuutta.