Glutamyylitransferaasi-desialotransferriini, seerumista

11003 S -GT-CDT

Osatutkimukset

S -GT
S -CDT

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Alkoholin suurkulutuksen osoittaminen ja hoidon seuranta.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Seeruminäyte säilyy jääkaapissa 1 viikon, pakastettuna 3 kuukautta, kun pakastus suoritetaan vuorokauden sisällä näytteenotosta.

LÄHETYS: Lähetys huoneenlämpöisenä mikäli perillä vuorokauden kuluessa näytteenotosta, muuten kylmänä.

Menetelmä

S -GT: Entsymaattinen (modifioitu IFCC:n suosituksesta) S -CDT: Immunonefelometrinen S -GT-CDT lasketaan S -GT ja S -CDT -tuloksista kaavalla 0.8 x ln(GT) + 1.3 x ln(CDT).

Tekotiheys

Kaksi kertaa viikossa

Tulokset valmiina

Viikon kuluessa

Yleistä

Kun yleisesti käytetyt alkoholinkulutuksen määritysmenetelmät glutamyylitransferaasi (GT) ja desialotransferriinin prosenttiosuus (CDT) yhdistetään laskukaavalla yhdistelmämääritysmenetelmäksi S -GT-CDT, saadaan sensitiivisempi alkoholin suurkulutuksen osoittaja kuin kumpikaan osatutkimuksista yksinään on.

Kaavan CDT tulos määritetään desialotransferriinin %-osuutena kokonaistransferriinista.

Viitearvot

Ikä/sukupuoli Viiteväli Yksikkö
miehet alle 4.3
naiset alle 3.8

Tulkinta

Osatutkimuksien viitealueet: katso yst. 4101 S-CDT. S-GT tutkimuksessa voidaan käyttää samoja viitealueita kuin 4597 P-GT tutkimuksessa.

Yhdistelmäkoe GT-CDT:n herkkyys alkoholin suurkulutuksen tunnistamisessa on tutkimusten mukaan jopa 90 %, mikä on parempi kuin kummankaan osatutkimuksen herkkyys yksittäisenä. Tulosta tulkittaessa on huomioitava, että GT-CDT suurenee myös, jos potilaan glutamyylitransferaasin aktiivisuus on suurentunut huomattavasti jonkin muun syyn kuin alkoholin käytön vuoksi. S-GT aktiivisuus saattaa kasvaa mm. maksasairauksissa tai joidenkin lääkeaineiden käytön takia.

S -GT-CDT sopii myös raittiuden seurantaan. Se normalisoituu keskimäärin 2 - 3 viikon kuluttua alkoholinkulutuksen lopettamisesta. Hietala J, Koivisto H, Anttila P, Niemelä O (2006) Comparison of the combined marker GGT-CDT and the conventional laboratory markers of alcohol abuse in heavy drinkers, moderate drinkers and abstainers. Alcohol Alcohol 41:528-533.