Antitrombiini III, plasmasta

1103 P -AT3

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Tromboositaipumuksen selvittely. Disseminoituneen intravaskulaarisen koagulaation (DIC) selvittely. ATIII-korvaushoidon seuranta. Maksan toiminnan selvittely.

Näyteastia

3.2% Na-sitraattiputki(0.109M)

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: 2.7 ml laskimoverta otetaan putkeen, jossa on 0.3 ml 3.2 % Na-sitraattia. Lapset: 1.8 ml laskimoverta putkeen, jossa on 0.2 ml 3.2% Na-sitraattia. Plasma- tai kokoverinäyte säilyy 4 tuntia huoneenlämmössä, muutoin plasma pakastettuna. Näytettä ei saa säilyttää +2 - +8C:ssa. Pakastettu näyte sulatetaan ennen analysointia 37 C:ssa. Alkuperäisessä putkessa tilavuus saa poiketa optimista +/- 10%. Plasma erotellaan sentrifugoimalla 2500 x g 10 min.

LÄHETYS: Plasma- tai kokoverinäyte lähetetään huoneenlämpöisenä, jos perillä 3 tunnin sisällä, muutoin plasma pakastettuna.

Menetelmä

Kromogeeninen

Tekotiheys

Päivittäin.

Tulokset valmiina

Päivittäin

Yleistä

Antitrombiini III on maksan tuottama glykoproteiini. Se on plasman tärkein fysiologinen antikoagulantti. Se estää trombiinia ja useita muita hyytymistekijöitä. Hepariinin antikoagulanttivaikutus perustuu antitrombiinin vaikutuksen tehostumiseen. Perinnöllinen antitrombiini III:n vajaus aiheuttaa poikkeavan laskimotukostaipumuksen. Hankittuja pieniä antitrombiini III:n tasoja voidaan nähdä vähentyneen synteesin (maksan vajaatoiminta), lisääntyneen menetyksen (nefroottinen syndrooma) tai lisääntyneen kulutuksen (disseminoitu intravaskulaarinen koagulaatio) yhteydessä.

Viitearvot

Ikä/sukupuoli Viiteväli Yksikkö
kaikki 80 - 120 %

Tulkinta

Määritysmenetelmä mittaa funktionaalista antitrombiini III:a. Pienentynyt pitoisuus voi merkitä perinnöllistä ATIII:n puutosta tai hankittua puutosta kuten maksan toiminnanvajausta, nefroottista syndroomaa tai disseminoitua intravaskulaarista koagulaatiota. Pitkä hepariinihoito voi pienentää tasoja.


Viitearvo:
80-120 % normaalin plasman antitrombiinipitoisuudesta.