E-Vitamiini, paastoplasmasta

11398 fP-E-Vit

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

E-vitamiinin puutteen, malabsorption tai vitamiinin liikasaannin toteaminen.

Esivalmistelu

Vähintään 10 tunnin paasto

Näyteastia

EDTA-putki 3 ml

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: 1.5 ml (min 1.0 ml) eroteltua EDTA- tai hepariiniplasmaa. Fuugattava mahdollisimman nopeasti näytteenoton jälkeen. Eroteltu näyte säilyy valolta suojattuna jääkaapissa 3 vrk, pidempiaikainen säilytys pakastettuna.

LÄHETYS: Eroteltu plasmanäyte lähetetään huoneenlämmössä valolta suojattuna. Ellei ole perillä laboratoriossa 1 vrk:n sisällä näytteenotosta, lähetetään erotellut plasmanäytteet pakastettuna.

Menetelmä

Nestekromatografinen erottelu (HPLC) ja fotometrinen määritys.

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Tulokset valmiina

Kahden viikon kuluessa

Yleistä

E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini (ryhmä tokoferoleita ja tokotrioleita). Se toimii antioksidanttina suojellen monityydyttymättömiä rasvahappoja ja muita solukalvojen yhdisteitä radikaalien aiheuttamalta hapettumiselta varsinkin hermokudoksessa. Se ylläpitää normaalia hermosto- ja lisääntymisfunktiota, suojaa punasoluja hemolyysiltä ja suojaa keskosia retinopatian kehittymiseltä. E-vitamiinin imeytyminen ohutsuolessa vaatii normaalin sapen ja haimanesteen erityksen. E-vitamini kulkee veressä LDL:n mukana ja varastoituu pääasiassa rasvakudokseen. Kliinisesti merkittävä E-vitamiinin puutos on harvinainen. Se ilmenee periferisenä neuropatiana, joka johtuu suurten sensoristen aksonien degeneraatiosta.

Viitearvot

Ikä/sukupuoli Viiteväli Yksikkö
1-6 v 7 - 21 µmol/l
7-12 v 10 - 21 µmol/l
13-19 v 13 - 24 µmol/l
aikuiset(20 v-) 12 - 42 µmol/l

Tulkinta

Rasvojen imeytymishäiriöissä (esim. sappistaasi, krooninen haimatulehdus, keliakia) ja hypokolesterolemiassa voi esiintyä alentuneita E-vitamiinipitoisuuksia. Pitkäkestoinen parenteraalinen ravitsemus altistaa E-vitamiinin puutteelle. Lapsilla E- vitamiinin puutteeseen saattaa liittyä hemolyyttinen anemia. Lapsilla ja nuorilla (alle 19 v) E-vitamiinipitoisuudet ovat aikuisia matalammat. Familiaarisessa hyperkolesterolemiassa E-vitamiinin pitoisuudet ovat kohonneet.

Huomautukset

Oraaliset ehkäisyvalmisteet nostavat pitoisuuksia. Kolestyramiini ja neomysiini laskevat pitoisuuksia.

Samasta näytteestä voidaan määrittää sekä A-vitamiini- että E-vitamiinitulos. Näytemuotona voidaan käyttää myös seerumia.