B12-vitamiini, transkobalamiini II:een sit., seerumista

1142 S -B12-TC2

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

B12-vitamiinin puutoksen tutkiminen.

Esivalmistelu

Näyte on otettava ennen B-12-vitamiini lääkitystä.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näytteen käsittelyohjeet

Näyte: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Seerumi säilyy 3 vrk jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna. Hemolyysi häiritsee määritystä. LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämpöisenä, mikäli perillä 1 vrk kuluessa, kylmänä mikäli perillä 3 vrk kuluessa, muuten pakastettuna.

Menetelmä

Kemiluminesenssiin perustuva immunokemiallinen menetelmä.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

B12-vitamiinin puutteen selvittelyssä ensisijaisena tutkimuksena suositellaan aktiivisen B12-vitamiinin (S-B12-TC2, 1142) määritystä. Siinä mitataan biologisesti aktiivista transkobalamiiniin sitoutunutta (holotranskobalamiini) B12-vitamiinia ja se on luotettavampi B12-vitamiinin osoittaja kuin B12-vitamiinin kokonaispitoisuus.

B12-vitamiini on elimistölle välttämätön koentsyymi. Sitä saadaan eläinperäisestä ravinnosta ja sen päivittäinen vähimmäistarve on 2 mikrogrammaa. B12-vitamiinin puutoksen kehittymisessä kestää yleensä vuosia. Intrinsic factor on mahan limakalvon parietaalisolujen tuottamaa glykoproteiinia, jota tarvitaan B12-vitamiinin imeytymisessä ohutsuolen loppuosassa. B12-vitamiinin puute voi aiheuttaa mm. megaloblastista anemiaa, neurologisia oireita ja hedelmättömyyttä.

Viitearvot

Ikä/sukupuoli Viiteväli Yksikkö
tavoitearvo yli 50 pmol/l

Tulkinta

Selvästi pienentyneet pitoisuudet (< 20 pmol/l) merkitsevät B12-vitamiinin puutosta. Se voi johtua huonosta imeytymisestä, lisääntyneestä tarpeesta tai puutteellisesta saannista. Syynä voivat siten olla esim. pernisiöösi anemia, atrofinen gastriitti, gastrektomia, malabsorptiotilat, suoliloiset, yksipuolinen ravinto (esim. puhdas kasvisruokavalio), pitkäaikainen runsas alkoholinkäyttö, kilpirauhastaudit ja raskaus (viimeinen kolmannes). B12-vitamiinin puutos on kuitenkin mahdollinen myös silloin kun B12-TC2 on ns. raja-alueella 20-50 pmol/l. Tällöin suositellaan varmentavina jatkotutkimuksina metyylimalonaatin (S-MetMal, 4147) määrittämistä tai B12-vitamiinin puutteen poissulkua hoitokokeella. Metyylimalonaatti on B12-vitamiini puutteessa kertyvä metaboliitti. Suurentuneita B12-vitamiinin pitoisuuksia voidaan nähdä myeloproliferatiivisissa sairauksissa, maksatautien ja vaikean munuaisten vajaatoiminnan yhteydessä sekä B12-vitamiinihoidon yhteydessä. Munuaisfunktion aleneminen huonontaa B12-vitamiinin puutokseen käytettävien diagnostisten testien osuvuutta, joten B12-vitamiini ja B12-TC2 pitoisuudet voivat olla virheellisesti myös viitealueella.