B -DNA-varten, veritäplänäyte

11705 B -DNA-DBS

Indikaatio

Kokoverinäyte DNA-tutkimuksien varten, lähetysmuoto alihankintalaboratoriolle veritäplänäytteenä.

Esivalmistelu

OHJE PYYNTÖYKSIKÖLLE: Näytekortti DNA-tutkimuksien varten EI toimi lähetteenä alihankintalaboratorioille. Näytekortti lähetetään vain tutkimuspyynnön yhteenvedon kanssa Centogenelle. Centogenessa ei tehdä geenidiagnoositutkimuksia, jos näytekortti on saapunut ilman tutkimuspyynnön yhteenvetoa. Centogenen tutkimuspyynnön tekee hoitava lääkäri Centogenen websivulla (CentoPortal). CentoPortaliin laitetaan Sample type-kohtaan Blood, FILTER PAPER ja Sample ID-kohtaan MULTILABIN NÄYYTENUMERO (löytyy Weblabin kohdasta Tilatut tutkimukset - Nro.) Kliinikko tulostaa paperille Centoportalin pyynnön yhteenvedon ja lähettää tämän paperikopion putkipostilla 4457 Asiakaspalveluun, jossa käsitellään potilaan näyte ja näytekortti. Mikäli tutkimuspyyntö on tehty OYS:ssa ja näytteenotto on hajautettu, tällöin EDTA-kokoverinäyte lähetetään Ouluun huomioiden näytteen säilytyslämpötila ja -aika. TUTKIMUSTEN LASKUT: tätä tutkimusta ei voida laskuttaa Nordlabin kautta, vaan laskuttajalle ilmoitettava tilaavan yksikön laskutusosoite. Laskuja koskevat tiedustelut: mira.alaraappanaatnordlab.fi, puh. 040 635 6745

ALUELABORATORIOT: Mahdollisuuksien mukaan aluelaboratorioiden tulisi järjestää palvelu paikallisesti. Tarvittaessa EDTA-kokoverinäyte voidaan lähettää NordLab Oulun laboratorioon huomioiden näytteen säilytyslämpötila ja -aika (jos veritäpläkorttia ei ole saatavilla). Näytekorttia EI VOI lähettää Ouluun ilman tutkimuspyynnön yhteenvetoa (toimii lähetteenä Centogenelle, kts. erillinen ohje (Näytteenotto B-DNA-DBS -tutkimukseen).

Näyteastia

EDTA-putki 5 ml

Näytteen käsittelyohjeet

NordLabin työntekijät: Ks. erillinen ohje (Näytteenotto B-DNA-DBS tutkimukseen, vain intrassa).

NÄYTE: Näyte on kokoveri -laskimoverta, joka otetaan potilaalta näytteenottopisteessä EDTA-putkeen. Näytemääräsuositus: aikuiset 5 ml, lapset 3 ml, vastasyntyneillä 500-1ml.

LÄHETYS: Näyte lähetetään jääkaappilämpötilassa veritäplänäytekortin työpisteeseen. Näyte säilyy noin 1-3 vrk tässä lämpötilassa ennen näytteen applikaatiota veritäplänäytekortille. Applikaation jälkeen näyte säilyy huoneenlämmössä ilman aika- tai lämpötilarajoituksia.

Yleistä

Hoitava lääkäri tilaa itse geenitutkimuksen alihankintalaboratoriosta. Alihankintalaboratorio lähettää tuloksen vain hoitavalle lääkärille alihankintalaboratorion portaalin kautta.

Potilaasta otetaan kokoverinäyte EDTA-putkeen. Veritäplänäytekortti (DBS-dried blood sample) lähetetään alihankintalaboratoriolle postin kautta. Katso yst. myös edelliset kohdat.

Huomautukset

OYS: Kliinikko tulostaa paperille pyynnön yhteenvedon ja lähettää tämän paperikopion putkipostilla 4457 Asiakaspalveluun. Potilaan näyte ja näytekortti käsitellään laboratoriossa asiakaspalvelussa. CENTOGENEN TUTKIMUSTEN LASKUT: tätä tutkimusta ei voida laskuttaa Nordlabin kautta, vaan laskuttajalle ilmoitettava tilaavan yksikön laskutusosoite. Laskuja koskevat tiedustelut: mira.alaraappanaatnordlab.fi, puh 040 635 6745