Pähkinäerittely ja komponentit, IgE vasta-aineet, seerumista

11749 S -PähComE

Osatutkimukset

S -MaapähE
S -rBere1E
S -rCora9E
S -rCor14E
S -rJugr1E
S -CaspähE
S -Parpäh
S -HasspäE
S -SakspäE
S -KoivspE
S -rArah2E
S -rArah6E
S -rAnao3E

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Epäily tavallisimpien pähkinöiden aiheuttamasta IgE- välitteisestä allergiasta.

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: Vähintään 1 ml seerumia. Näyte säilyy 1 viikon jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna. LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämmössä.

Tulkinta

S -PähComE- tutkimuksessa määritetään ensin pähkinäallergeenien maapähkinä (f13), cashewpähkinä (f202), parapähkinä (f18), hasselpähkinä (f17) ja saksanpähkinä (f256) IgE- vasta-aineet. Lisäksi S -KoivspE (koivun siitepöly). Mikäli IgE- vasta-ainepitoisuus on lisääntynyt, määritetään seuraavat kullekin pähkinäallergeenille valikoidut allergeenikomponentit: Maapähkinä: S -rArah2E ja S -rArah6E Cashewpähkinä: S -rAnao3E Parapähkinä: S - rBere1E Hasselpähkinä: S -rCora9E ja S -rCor14E Saksanpähkinä: S -rJugr1E Negatiivisiksi jääneistä näytteistä ei tehdä jatkotutkimuksia.

Allergeenispesifeissä IgE- tutkimuksissa käytetään koko allergeenilähteestä valmistettuja reagensseja. Allergeenispesifin IgE:n ollessa koholla, on herkistyminen todennäköistä. Mitä korkeampi arvo on, sitä todennäköisemmin herkistymiseen liittyy myös oireita. Tuloksen kliininen merkitys on aina suhteutettava potilaan anamneesiin ja oireisiin. Negatiivinen tulos tekee herkistymisen epätodennäköiseksi, muttei poissulje sitä. Komponenttitutkimuksissa käytetään puhdistettua tai rekombinattitekniikalla valmistettua allergeenin osasta, jolloin voidaan selventää, kohdistuvatko vasta-aineet oireiden kannalta olennaisiin allergeeneihin vai esim. ristireagoiviin allergeeneihin (esim. koivuallergiaan liittyvä ristireaktio). Jos potilaalla on ollut vakava allerginen reaktio, olisi kyseisten allergeenien komponenttitutkimukset hyvä määrittää, vaikka allergeenispesifi IgE jää negatiiviseksi (ovat tilattavissa erikseen) Maapähkinän Ara h 2 ja Ara h 6, hasselpähkinän rCor a 9 ja rCor a 14, saksanpähkinän rJug r 1, cashewpähkinän rAna o 3 ja parapähkinän rBere e 1 herkistyneillä on suurentunut riski saada yleistynyt allerginen reaktio kyseisistä pähkinöistä. Nämä proteiinit voivat aiheuttaa oireita myös kuumentamisen jälkeen.