Testosteroni, massaspektrometrinen, seerumista

11784 S -TestoMS

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Naiset: Infertiliteetti, kuukautishäiriöt, hirsutismi, akne, polykystiset munasarjat. Miehet ja pojat: kun testosteronin määrityksessä tarvitaan suurta analyyttistä herkkyyttä, esim. kastraation varmistaminen, poikien puberteettihäiriöt, hypogonadismi.

Esivalmistelu

Näyte suositellaan otettavaksi klo 7-9. Jos mahdollisen hormonihoidon vaikutukset halutaan eliminoida, tulee lääkitys lopettaa ainakin kuukausi ennen näytteenottoa. Hormonikorvaushoidon monitoroinnissa näyte suositellaan otettavaksi 2-8 tuntia testosteronilääkkeen applikoinnista (geelit) tai juuri ennen seuraavaa annosta (injektiot).

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml (geeliputki ei käy)

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia (lapset: vähintään 0,5 ml seerumia). Seerumi säilyy 1 vrk huoneenlämmössä, 3 vrk jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna. Näyte sentrifugoitava 2h kuluessa näytteenotosta.

LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämpöisenä, mikäli perillä 1 vrk:n kuluessa, kylmänä mikäli perillä 3 vrk:n kuluessa, muutoin pakastettuna.

Menetelmä

Nestekromatografia-massaspektrometria, spesifinen (LC-MS/MS).

Tekotiheys

Kerran viikossa

Tulokset valmiina

Kahden viikon kuluessa

Yleistä

Testosteroni on ns. C-19 steroidi. Miehillä yli 90 % testosteronista muodostuu kivesten Leydigin soluissa. Synteesiä lisää aivolisäkkeen LH, joka puolestaan on hypotalamuksen GnRH:n (LRH) positiivisen vaikutuksen alainen. Testosteroni estää LH:n ja GnRH:n eritystä negatiivisella palautteella. Naisilla munasarjat ja lisämunuaisen kuorikerros vastaavat molemmat n. 25 % testosteronisynteesistä, loppu muodostuu esiasteiden, lähinnä androstendionin, muuntumisesta perifeerisissä kudoksissa. Naisilla testosteroni on glukokortikoidi- ja estrogeenisynteesin sivutuote, eikä sillä ole itsenäistä säätelyä. Plasmassa testosteroni sitoutuu sukupuolihormoneita sitovaan globuliiniin (SHBG), ja vain 1 - 2 % testosteronista on vapaana. Testosteronilla on plasmassa selvä vuorokausirytmi. Pitoisuus vaihtelee jopa kolminkertaisesti, siten että huippu on aamulla. Kohdesoluissa testosteroni pelkistyy biologisesti aktiiviseksi dihydrotestosteroniksi.

Viitearvot

Ikä/sukupuoli Viiteväli Yksikkö
t alle 11 v 0.1 - 0.4 nmol/l
t 11-14 v 0.2 - 1.1 nmol/l
p alle 12 v 0.1 - 1.1 nmol/l
p 12-15 v 2 - 13 nmol/l
miehet 10 - 38 nmol/l
naiset 0.4 - 2.3 nmol/l

Tulkinta

Naiset: Munasarjaperäistä androgeenien liikatuotantoa tavataan mm. polykystisten munasarjojen ja steroideja tuottavien tuumoreiden yhteydessä. Lisämunuaisperäistä liikatuotantoa taas esiintyy mm. Cushingin syndroomassa, synnynnäisessä lisämunuaisen kuorikerroksen hyperplasiassa, adenoomissa ja karsinoomissa. Suurentunut testosteronituotanto vähentää SHBG:n tuotantoa, minkä seurauksena vapaan testosteronin taso voi olla merkittävästi suurentunut, vaikka kokonaistestosteroni on normaalitasolla. Estrogeenihoito ja hypertyreoosi lisäävät SHBG:n tuotantoa ja tällöin kokonaistestosteroni voi olla selvästi suurentunut vapaan testosteronin ollessa normaalialueella. Näistä syistä SHBG:n määritys on oleellinen osa hyperandrogenismiselvittelyissä.

Miehet: Pienentyneen testosteronipitoisuuden taustalla voi olla kivesten primaarinen toimintahäiriö tai aivolisäkkeestä johtuva sekundaarinen kivesten vajaatoiminta. Lievässä hypogonadismissa saatetaan todeta normaali kokonaistestosteroni ja suurentunut SHBG-pitoisuus, jotka yhdessä johtavat pienentyneeseen vapaan testosteronin pitoisuuteen. Piilokivestutkimuksissa testosteronin mittaus hCG:n annon jälkeen osoittaa onko toimivaa kiveskudosta olemassa.

Lähteet:

Bhasin S ym. Testosterone therapy in men with hypogonadism: An Endocrine Society clinical practice guideline. J Clin Endcrinol Metab 2018 103:1715-44.