Tyreotropiini, plasmasta, eri menetelmällä, plasmasta

11981 P -TSHeri

Indikaatio

TSH-tuloksen tarkistus toisen valmistajan immunokemiallisella menetelmällä. Tutkimusta voi käyttää tilanteissa, joissa toistuvasti korkea TSH-pitoisuus ei sovi kliiniseen kuvaan ja on ristiriidassa T4-V:n kanssa. Huomattakoon että vaikeat akuutit infektiot (virus tai bakteerit), tiheästi toistuvat hengitystieinfektiot sekä tietyt lääkkeet voivat aiheuttaa epätyypillisesti käyttäytyviä kilpirauhasarvoja (mm. ei-kilpirauhasperäinen sairaus).

Esivalmistelu

Näyte suositellaan otettavaksi aamulla tai klo 16 mennessä (klo 7-16). Vertailukelpoisuuden vuoksi on suositeltavaa, että seurantanäytteet otetaan yksilökohtaisesti mahdollisimman samaan kellonaikaan. Tyroksiinihoidon seurannassa TSH-näyte ja T4-V-näyte otetaan ennen tyroksiinin ottoa. Suuret biotiinia sisältävät ravintolisäannokset voivat aiheuttaa virheitä immunologisissa laboratoriotutkimuksissa, joten biotiiniravintolisät pitää tauottaa 24 tuntia ennen laboratoriomäärityksiä.

Näyteastia

Li-hepariini-geeliputki 5 ml

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml plasmaa. Eroteltu näyte säilyy jääkaappilämpötilassa viikon, minkä sisällä alle vuorokauden kestävä lähetys huoneenlämmössä ja muutoin kylmälähetys

LÄHETYS: Plasmanäyte lähetetään huoneenlämpöisenä mikäli perillä yhden vuorokauden aikana, muuten kylmänä.

Menetelmä

11981 TSHeri tutkimus tarjotaan Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella (alihankinta Fimlab). Roche elektrokemiluminesenssi (ECLIA) fimlab.fi/tutkimus/6193

11982 TSHeri2 tutkimus tarjotaan Kainuun, Keski-Pohjanmaan ja Lapin hyvinvointialueille (alihankinta HUSLAB). Siemens immunokemiluminometrinen huslab.fi/cgi-bin/ohjekirja/tt_show.exe?assay=4831&terms=tsh

Viitearvot

Ikä/sukupuoli Viiteväli Yksikkö
0-6 pv 0.7 - 20 mU/l
80 ja yli 0.5 - 7.5 mU/l
7 pv-3 kk 0.7 - 12.7 mU/l
4-12 kk 0.7 - 8.9 mU/l
1-6 v 0.7 - 5.9 mU/l
7-11 v 0.6 - 4.7 mU/l
12-19 v 0.5 - 4.2 mU/l
20-59 v 0.5 - 4 mU/l
60-69 v 0.5 - 4.3 mU/l
70-79 v 0.5 - 5.9 mU/l

Tulkinta

Häiritsevien immunologisten tekijöiden vaikutukset ovat hyvin harvinaisia (alle 1%) ja spesifisiä menetelmiä, joilla pystytään osoittamaan häiritsevän tekijän läsnäolo, ei ole käytettävissä. Tarjoamme kliiniseen käyttöön TSH-määrityksen eri valmistajan immunokemiallisella menetelmällä (eri laitetyypillä). Eri valmistajien menetelmien välillä voi olla eroa herkkyydessä näytteen mahdollisesti sisältämälle häiritsevälle tekijälle, joka vaikuttaa TSH-tulokseen.

TSH-tuloksen selvittelyssä suositellaan seuraavaa algoritmia:

www.nordlab.fi/wp-content/uploads/2024/05/TSH-algoritmi.pdf

Mikäli toisen valmistajan laiteella saatu TSH-tulos eroaa enintään 40% TSH-tuloksesta, tulos ei eroa merkittävästi. Voidaan jatkaa potilaan seurantaa NordLab P-TSH menetelmällä.

Mikäli toisen valmistajan laiteella saatu TSH-tulos eroaa yli 40% TSH-tuloksesta, tuloksen ero on merkittävä. Tällöin hoitavan lääkärin tulisi arvioida kumpi tulos sopii paremmin potilaan kliiniseen tilaan ja käyttää seurannassa valitsemaansa menetelmää.

Suuret biotiinia sisältävät ravintolisäannokset voivat aiheuttaa virheitä immunologisissa laboratoriotutkimuksissa, joten biotiiniravintolisät pitää tauottaa 24 tuntia ennen laboratoriomäärityksiä.

6614 -Imm-Ong alihankintatutkimus on tarjolla vain erikoissairaanhoidossa, mikäli 11981 TSHeri (11982 TSHeri2) tutkimuksen jälkeen TSH-tuloksen tulkinta jää vielä epäselväksi

Huomautukset

11981 TSHeri tutkimus tarjotaan Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella (alihankinta Fimlab). 11982 TSHeri2 tarjotaan Kainuun, Keski-Pohjanmaan ja Lapin hyvinvointialueille (alihankinta HUSLAB).