Erytropoietiini, seerumista

1339 S -EPO

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Polysytemioiden erotusdiagnostiikka. Renaalisen anemian selvittely. Myös muu anemiadiagnostiikka ja myeloplasioiden hoitovasteen ennakointi.

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Näyte otetaan aamulla klo 7-12. Seerumi säilyy 1 vrk huoneenlämmössä, 1 viikon jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna. Hepariiniplasma soveltuu myös näytteeksi. EDTA-plasma ei kelpaa.

LÄHETYS: Näyte lähetetään huoneenlämpöisenä mikäli perillä 1 vrk:n kuluessa, kylmänä mikäli perillä viikon kuluessa, muutoin pakastettuna.

Menetelmä

Immunoluminometrinen

Tekotiheys

Kolme kertaa viikossa

Tulokset valmiina

Viikon kuluessa

Yleistä

Erytropoietiini (EPO) on 34 kD kokoinen glykoproteiinihormoni, jota tuotetaan ensisijaisesti munuaisten peritubulaarisoluissa. Pieniä määriä EPO:a tuotetaan aivoissa ja kiveksissä. Sikiökaudella erytropoietiinia syntetisoidaan pääosin maksassa, mutta myös istukassa. Siten raskauden aikana äidin verenkierrossa voi olla normaalia suurempi EPO-pitoisuus. EPO:n vaikutus välittyy soluun solukalvolla sijaitsevan reseptorin kautta. EPO toimii punasolujen kasvutekijänä stimuloimalla punasolujen esiasteiden kypsymistä ja hemoglobiinisynteesiä. Veren happipitoisuuden aleneminen lisää EPO:n tuotantoa.

Viitearvot

Ikä/sukupuoli Viiteväli Yksikkö
aikuiset 5.4 - 21.8 U/l

Tulkinta

Polysytemia verassa seerumin EPO-pitoisuus pienenee suurentuneen punasolumassan ja lisääntyneen punasolutuotannon käynnistävän feed-back -mekanismin seurauksena. Sekundaarisessa polysytemiassa EPO-pitoisuus on normaali tai kohonnut. EPO:a erittävät tuumorit ovat harvinainen polysytemian syy.

Mikäli munuaiset toimivat normaalisti, seerumin EPO-pitoisuus nousee anemian yhteydessä. Matala EPO-pitoisuus viittaa EPO:n tuotanothäiriöstä johtuvaan anemiaan.

Vakioitu näytteenotto aamulla on suositeltavaa potilaan S-EPO seurannassa, koska merkittävää vuorokausivaihtelua voidaan nähdä joissakin kliinisissä tilanteissa. Asiasta on kuitenkin ristiriitaista tietoa kirjallisuudessa.

Kohonnut seerumin biotiinipitoisuus voi häiritä immunologista määritysmenetelmää ja aiheuttaa virheellisiä tuloksia erytropoietiinimittauksessa. Biotiinipitoisuus, joka ylittää 8 nmol/l aiheuttaa suuremman kuin 10 % virheen. Biotiinia voi saada lääkkeenä tai vitamiinivalmisteista.

VIITTEET Circadian Rhythm of Serum Erythropoietin in Multiple Myeloma. P. Pasqualetti et al 1996. American Journal of Hematology 53: 40-42

Circadian rhythm of erythropoietin in human serum. L. Wid et al. 1989. British Journal of Hematology 72: 85-90