Fibrinogeeni, plasmasta

1399 P -Fibr

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Disseminoituneen intravaskulaarisen koagulaation selvittely. Vuototaipumuksen selvittely.

Näyteastia

3.2% Na-sitraattiputki(0.109M)

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: Aikuiset: 2.7 ml laskimoverta putkeen, jossa on 0.3 ml 3.2 % Na-sitraattia. Lapset: 1.8 ml laskimoverta putkeen, jossa on 0.2 ml 3.2 % Na-sitraattia. Kokoverinäyte säilyy 8 tuntia huoneenlämmössä, plasma säilyy 24h huoneenlämmössä tai jääkaapissa, pidempiaikainen säilytys pakastettuna. Pakastettu näyte sulatetaan ennen analysointia 37 C:ssa. Alkuperäisessä putkessa tilavuus saa poiketa optimista +/-10%. Plasma erotellaan sentrifugoimalla 2500 x g 10 min.

LÄHETYS: Kokoverinäyte 7 tunnin sisällä tai plasmanäyte 1 vrk:n sisällä näytteenotosta huoneenlämmössä, muutoin pakastettuna.

Menetelmä

Hyytymisajan mittaaminen

Tekotiheys

Päivittäin.

Tulokset valmiina

Päivittäin

Yleistä

Fibrinogeeni on maksan syntetoima veren hyytymistekijä, jolla on keskeinen merkitys veren hyytymisessä. Varsinainen hyytymä muodostuu, kun trombiini muuttaa fibrinogeenin fibriiniksi.

Viitearvot

Ikä/sukupuoli Viiteväli Yksikkö
kaikki 2 - 4 g/l

Tulkinta

Fibrinogeenipitoisuus on pienentynyt tiloissa, joihin liittyy systeeminen koagulaatio (kuten esimerkiksi DIC) sekä harvinaisissa perinnöllisissä puutostiloissa tai vaikeissa maksan toimintahäiriöissä. Fibrinogeeni on akuutin faasin proteiini, ja sen pitoisuus voi suurentua eri syistä johtuvissa tulehdustiloissa.