Folaatti, seerumista, paastotilassa

1416 fS-Folaat

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Makrosytoosin, makrosytäärisen anemian ja malabsorption selvittely

Esivalmistelu

Vähintään 10 tunnin paasto.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Näyte ei saa olla hemolysoitunut ja se on suojattava suoralta auringon valolta. Seerumi säilyy 5 vrk jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna.

LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämpöisenä mikäli perillä saman vuorokauden kuluessa näytteenotosta, muutoin kylmälähetyksenä. Foliota ei tarvitse käyttää.

Menetelmä

Spesifiseen sitojaproteiiniin perustuva immunokemiluminometrinen menetelmä.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

Folaatti ovat vesiliukoinen vitamiini, joka osallistuu aminohappo- ja nukleiinihappo-aineenvaihduntaan. Noin puolet ravinnon sisältämistä folaateista imeytyy nopeasti jejunumin alkuosassa. Verenkierrossa folaatit esiintyvät lähes ainoastaan metyylitetrahydrofoolihapon monoglutamaattimuodossa liukoisena tai löyhästi proteiineihin sitoutuneena. Ne erittyvät sapen mukana suolistoon, jossa tapahtuu reabsorboitumista jejunumissa.

Folaatin puutteen syynä voi olla sen vähäinen saanti (ravinnon puutteellisuus tai malabsorptio esim. keliakian vuoksi), lisääntynyt tarve kuten esimerkiksi raskauden aikana tai lääkitykset.

Folaattien muuttuminen biologisesti aktiiviseen muotoon edellyttää B12-vitamiinin läsnäoloa. Mahdollinen B12-vitamiinin puute tulee aina poissulkea ennen folaattisubstituution aloitusta, koska suuri foolihapon saanti voi peittää B12-vitamiinin puutoksen.

Viitearvot

Ikä/sukupuoli Viiteväli Yksikkö
aikuiset yli 6 nmol/l

Tulkinta

Pienentynyt seerumin folaattipitoisuus osoittaa folaatinpuutosta. Tämä voi johtua puutteellisesta ravitsemuksesta (erityisesti alkoholistit, heikkokuntoiset vanhukset), malabsorptiosta (keliakia, Crohnin tauti, ohutsuoliresektio), suurentuneesta folaattien tarpeesta tai kulutuksesta (raskaus,hemolyyttinen anemia, myeloproliferatiiviset tilat, krooniset tulehdustilat, malignit kasvaimet, aktiiviset maksasairaudet, sydämen vajaatoiminta, pitkäaikainen hemodialyysihoito) sekä lääkkeiden aiheuttamasta folaattimetabolian kiihtymisestä (fenytoiini, barbituraatit, primidoni).

Seerumin folaattipitoisuus voi olla folaatin puutteesta huolimatta normaali tai koholla silloin, kun potilas on vastikään nauttinut folaattipitoisen aterian, ravintolisää tai vitamiineja. Paasto pienentää virheellisesti suurentuneen tuloksen riskiä. Verensiirrot voivat myös normalisoida sekä seerumin että punasolujen folaattipitoisuutta. Näytteen hemolysoituminen aiheuttaa vääriä suurentuneita pitoisuuksia fS-folaattimäärityksessä.

Samanaikainen B12-vitamiinin puutos tulee aina poissulkea ennen folaattilisän aloitusta. Tarvittaessa metyylimalonaatin ja homokysteiinin pitoisuuksien mittaukset antavat lisätietoja B12-vitamiinin ja folaatin puutteesta.

Lähteet: Farrell et al. (2013) Clin Chem Lab Med 51(3):555-569.