Follikkelia stimuloiva hormoni, seerumista

1422 S -FSH

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Naisilla primaarisen ja sekundaarisen amenorrean, oligomenorrean, infertiliteetin ja hirsutismin selvittely. Miehillä hypogonadismin, infertiliteetin, impotenssin ja gynekomastian selvittely. Lapsilla ennenaikaisen tai viivästyneen puberteetin selvittely. Hypotalamuksen ja aivolisäkkeen sairaudet.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Seerumi säilyy 1 vrk huoneenlämmössä, 2 vrk jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna. Hemolyysi ja ikteerisyys häiritsevät määritystä.

LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämpöisenä mikäli perillä 1 vrk:n kuluessa, kylmänä mikäli perillä 2 vrk:n kuluessa, muutoin pakastettuna.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

Follikkelia stimuloiva hormoni (FSH) on aivolisäkkeen etulohkon gonadotroofisolujen tuottama glykoproteiinihormoni, jonka molekyylipaino on n. 30 000. Se koostuu kahdesta peptidiketjusta, joista alfaketju on lähes identtinen muiden glykoproteiini-hormonien LH:n, HCG:n ja TSH:n vastaavan ketjun kanssa, kun taas beetaketju poikkeaa rakenteltaan eri glykoproteiinihormonien välillä. Beeta-ketjuun liittyvätkin eri hormonien spesifiset biologiset vaikutukset. Naisilla FSH stimuloi munasarjojen follikkelien granuloosasoluja lisääntymään ja tuottamaan estradiolia. Miehellä FSH stimuloi spermatogeneesiä. Sukupuolirauhasten granuloosa- ja Sertolisolut puolestaan tuottavat inhibiiniä ja aktiviinia, jotka kykenevät säätelemään aivolisäkkeen FSH-tuotantoa (inhibiini estää ja aktiviini lisää sitä). Lisäksi estradioli estää aivolisäkkeen FSH-tuotantoa. Lapsuudessa FSH-pitoisuudet ovat hyvin pienet. Ne suurenevat puberteetin aikana aikuistasolle. Naisilla pitoisuudet vaihtelevat kuukautiskierron mukaan, suurimmat pitoisuudet ovat todettavissa ovulaation aikoihin. Menopaussin jälkeen FSH-pitoisuudet suurenevat moninkertaisesti heikentyneen sukupuolirauhasten toiminnan seurauksena (negatiivinen feedback-vaikutus vähenee) ja syklisyys loppuu. Miehillä tasot pysyvät suhteellisen vakaina.

Viitearvot

Ikä/sukupuoli Viiteväli Yksikkö
miehet 2 - 10 U/l

Tulkinta


Viiteväli naiset:

follikulaarivaihe 2-12 U/l (ks. kuva)
ovulaatiovaihe 12-25 U/l
luteaalivaihe 2-12 U/l
postmenopausaaliset 30-150 U/l

FSH-pitoisuus täytyy aina suhteuttaa potilaan ikään ja kuukautiskierron vaiheeseen. Amenorreassa suurentuneet pitoisuudet viittaavat munasarjojen vajaatoimintaan, pienentyneet pitoisuudet viittaavat hypotalamuksen tai aivolisäkkeen vajaatoimintaan. Miehillä suurentuneet tasot viittaavat spermatogeneesihäiriöön. FSH-pitoisuus suurenee puberteetin yhteydessä, mutta ei yhtä paljon kuin LH:n. Pelkän FSH-pitoisuuden perusteella ei puberteetin kehitystä tulisi arvioida.