Gentamysiini (pitoisuusmääritys), seerumista
1450 S -GEN
Tiedustelut
Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi
Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911
Indikaatio
Gentamysiinihoidon seuranta ja oikean annostuksen määrittäminen.
Esivalmistelu
Minimipitoisuutta (0-näyte) varten näyte otetaan ennen lääkeannoksen antamista ja huippupitoisuus (1-näyte) otetaan 30-60 min infuusion jälkeen (lääkeannoksen antamisen jälkeen). Yleensä 2-3 pitoisuusmääritystä viikossa on suositeltavaa.
Näyteastia
Seerumi-geeliputki 5 mlNäytteen käsittelyohjeet
NÄYTE: 3 ml verta tai lähetettäessä 1,0 ml seerumia. 0-näyte (minimipitoisuusnäyte) otetaan yleensä toisen hoitopäivän aamuna juuri ennen infuusiota. 1-näyte (huippupitoisuusnäyte) otetaan 30-60 minuuttia infuusion jälkeen. Seerumi säilyy 1 vrk huoneenlämmössä, 1 viikon jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna. Hepariini-, sitraatti-, oksalaatti/fluoridi- ja EDTA-plasma soveltuvat myös näytteeksi. Voimakas hemolyysi ja ikteerisyys häiritsevät määritystä.
LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämpöisenä, mikäli perillä vuorokauden kuluessa näytteenotosta, muuten kylmänä.
Menetelmä
PETINIA.
Tekotiheys
PäivittäinTulokset valmiina
Päivittäin
Yleistä
Gentamysiini kuuluu aminoglykosidiantibiootteihin, joita käytetään lähinnä gram-negatiivisten bakteeritulehdusten hoitoon. Ne saattavat aiheuttaa vakavia sivuvaikutuksia kuten kuulo- ja tasapainoaistin heikkenemistä ja munuaisvaurioita. Sivuvaikutusten esiintyminen riippuu aminoglykosidien seerumipitoisuuksista ja sen vuoksi pitoisuusmääritykset ovat aiheellisia hoidon yhteydessä. Aminoglykosidit annostellaan tavallisesti lihakseen. Aminoglykosidit suodattuvat tehokkaasti munuaisglomeruluksissa: niiden puhdistuma on noin 2/3 kreatiniinin puhdistumasta. Puoliintumisaika plasmassa on 2-3 tuntia, mutta se saattaa pidentyä monikymmenkertaiseksi munuaisten vajaatoiminnan yhteydessä.
Tulkinta
Minimipitoisuus: Annosteltaessa gentamysiiniä kerran vuorokaudessa minimipitoisuuden tulisi olla alle 1 mg/l. Jos minimipitoisuus on yli tai yhtä suuri kuin 1 mg/l on annosta pienennettävä. Annosteltaessa gentamysiiniä kolme annosta vuorokaudessa minimipitoisuuden tulisi olla alle 2 mg/l. Toksisuusriski lisääntyy, jos minimipitoisuus ylittää 2 mg/l.
Huippupitoisuus: Huippupitoisuuden tavoite voi vaihdella riippuen hoidettavasta sairaudesta ja sairauden aiheuttajasta. Huippupitoisuuden määritetään vain erikoistilanteissa, esim. endokardiitin hoidossa. Annosteltaessa lääkeainetta kerran päivässä huippupitoisuus 30-60 min. infuusiosta on 10-12 mg/l. Kolmesti päivässä annosteltaessa huippupitoisuus on 3-4 mg/l.
Haittavaikutukset: Tärkeimmät haittavaikutukset ovat munuais- ja sisäkorvatoksisuus. Minimipitoisuuksien seuranta välttämätöntä toksisten sivuvaikutusten välttämiseksi varsinkin iäkkäillä potilailla, vastasyntyneillä ja potilailla, joilla on heikentynyt munuaisten toiminta
Viite: 1.Hammett-Stabler CA, Johns T: Laboratory guidelines for monitoring of antimicrobial drugs. Clin Chem 1998:44(5):1129-1140
2. Duodecim lääketietokanta
3. Pohteen antibioottiopas 2023
Huomautukset
3.4.2024 alkaen gentamysiinin määritysmenetelmä vaihtuu immunokemiluminometrisesta menetelmästä PETINIA-menetelmään. Muutoksen jälkeen alin vastattava pitoisuus nousee ollen jatkossa 0.5 mg/l (aiemmin 0.2 mg/l). Suurin vastattava pitoisuus säilyy samana ollen 24 mg/l. Tutkimuksen tulkintaan ei tule muutoksia.