Neisseria gonorrhoeae (gonokokki), viljely

1506 -GcVi

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Kliininen tippuriepäily. Tällöin suositellaan lisäksi U-CtGcNhO/-CtGcNhO -tutkimusta.

Nukleiinihappomäärityksellä (U-CtGcNhO/-CtGcNhO) tehdyn tippurilöydöksen jatkotutkimuksena Gonokokin mikrobilääkeherkkyysmääritystä varten.

HUOM! Gonokokin seulontaan suositellaan U-CtGcNhO/-CtGcNhO -tutkimusta.

Esivalmistelu

Mikrobiologian ja immunologian tutkimusten lähetelomake www.nordlab.fi/ammattilaisille/ammattilaisen-avuksi/ohjeita-ammattilaisille/lahetteet-ja-lomakkeet Lähetteessä tulee mainita seuraavat asiat: Kliininen diagnoosi, sairastumispäivä, näytteenlaatu, näytteenottopaikka, mikrobilääkehoito (sekä ennen näytteenottoa että sen jälkeen aloitettu), sekä lähettäjän yhteystiedot (myös puhelinnumero).

Näytteen käsittelyohjeet

Näyte otetaan uretrasta, cervixistä ja tarpeen mukaan rektumista, nielusta, silmän sidekalvolta ja iholeesiosta steriilillä dacrontikulla bakteerinäytteen geelikuljetusputkeen. Uretrasta näyte suositellaan otettavaksi ohuemmalla, yleensä metallivartisella dacrontikulla.

Cervix: Näytteenottotikkua pyöritetään cervix-kanavassa. Tikkua vietäessä tai poistettaessa se ei saa koskettaa vaginan limakalvoa. Spekulan liukastimena käytetään vain vettä tai fysiologista keittosuolaa.

Uretra: Uretran suu puhdistetaan steriilillä fysiologiseen keittosuolaan kostutetulla taitoksella. Näytteenottotikkua voidaan kostuttaa fysiologisessa keittosuolaliuoksessa. Tikku viedään 1 - 2 cm uretran sisään ja pyöritetään. Virtsaamisesta pitää olla kulunut n. 2-3 tuntia ennen näytteenottoa.

Kuljetusputkeen otettu näyte toimitetaan laboratorioon mahdollisimman nopeasti. Näyte säilyy kuljetusputkessa huoneenlämmössä noin vuorokauden.

Tutkimus voidaan tehdä myös syvämärkänäytteistä esim. munatorvista, endometriumilta, nivelnesteestä.

GcVi tehdään Oulun ja Rovaniemen aluelaboratorioissa. Etenkään Kajaanin, Kemin ja Kokkolan aluelaboratorioiden alueilla gc-viljelynäytteitä ei suositella otettavan perjantai- sunnuntai välisenä aikana näytteiden kuljetukseen liittyvän viiveen vuoksi. Mikäli näyte kuitenkin päädytään ottamaan, se viljellään laboratorioissa samana päivänä mahdollisimman nopeasti huoneenlämpöiselle suklaamaljalle. Viljelty malja laitetaan muovipussiin, johon laitetaan hiilidioksidikehitin ja laitetaan lämpökaappiin +35-37 C:n lämpötilaan inkuboitumaan. Heti maanantaina malja lähetetään pusseineen styrox-laatikkoon pakattuna huoneenlämmössä Ouluun tutkittavaksi. Pe-su välisena aikana otetun näytteen negatiivinen tulos ei ole luotettava.

Menetelmä

Näytteestä tehdään selektiivinen gonokokkiviljely. Näytteestä eristetylle gonokokki-kannalle tehdään mikrobilääkeherkkyysmääritykset.

Tekotiheys

päivittäin

Tulkinta

Gonokokki (Neisseria gonorrhoeae) ei kuulu ihmisen normaaliin flooraan, joten positiivinen viljelylöydös on aina merkittävä. Monista virhelähteistä johtuen väärät negatiiviset tulokset ovat mahdollisia.

TULOS VALMIINA Alustavat viljelytulokset saadaan 2 - 3 vuorokauden kuluessa ja lopulliset tulokset herkkyysvastauksineen 3 - 5 vuorokaudessa.

Huomautukset

VIRHELÄHTEET: Väärin otettu ja säilytetty näyte voi johtaa väärään negatiiviseen viljelytulokseen. Mikrobilääkehoidon aloittaminen ennen näytteenottoa voi johtaa väärään negatiiviseen tulokseen.