Streptococcus agalactiae (B), viljely, emätineritteestä

1729 Fl-StrBVi

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

B-ryhmän streptokokin (Streptococcus agalactiae, GBS) kantajuuden selvittäminen raskaana olevilta.

Esivalmistelu

Täytä lähetetiedot huolellisesti. Mikäli sähköistä lähetettä ei ole käytettävissä, tulostettava lähete löytyy osoitteesta: www.nordlab.fi/wp-content/uploads/2022/03/mikrobiologian_ja_immunologian_tutkimusten_lahetelomake_0.pdf

Näyteastia

Bakteerinäytteen geelikuljetusputki

Näytteen käsittelyohjeet

Näyte otetaan samalla geelikuljetusputken näytteenottotikulla ensin emättimen alaosasta ja sitten peräaukon suulta. Näyte lähetetään mahdollisimman nopeasti laboratorioon bakteerinäytteen geelikuljetusputkessa. Mikäli näyte saadaan toimitettua laboratorioon 1 vrk:n kuluessa, se voidaan säilyttää ja kuljettaa huoneenlämmössä. Jos tämä ei ole mahdollista, näyte tulee säilyttää ja kuljettaa jääkaappilämpötilassa, jolloin se säilyy enintään 3 vrk.

Menetelmä

Näytteestä tehdään selektiivinen rikastusviljely betahemolyyttisiä streptokokkeja suosivalle elatusalustalle.

TEKOTIHEYS:

Oulu: viljely päivittäin (ma-su)

TULOS VALMIINA:

2-3 vrk:ssa näytteen saapumisesta laboratorioon.

Tulkinta

Näytteestä vastataan B-ryhmän betahemolyyttinen streptokokki (Streptococcus agalactiae) kasvu. Synnytyskanavan B-streptokokkikolonisaatio raskaana olevalla liittyy lapsen kohonneeseen infektioriskiin synnytyksen yhteydessä. B-ryhmän streptokokki voi aiheuttaa vastasyntyneelle vakavan yleisinfektion (sepsis, meningiitti).

Huomautukset

Negatiivinen viljely ei poissulje B-ryhmän betahemolyyttisen streptokokin kantajuuden mahdollisuutta, sillä B-ryhmän betahemolyyttisten streptokokkien määrä voi limakalvolla vaihdella.