Tromboplastiiniaika, plasmasta

1731 P -TT

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Perinnöllisten ja hankittujen hyytymishäirioiden seulonta tai maksan toiminnan tutkiminen. Mikäli arvioidaan maksan toimintaa mahdollisen vuotoriskin selvittämiseksi, on suositeltavampaa käyttää testiä, josta saadaan INR-tulostus (P-TT-INR). Tutkimus ei sovellu oraalisen antikoagulanttihoidon seurantaan.

Näyteastia

3.2% Na-sitraattiputki(0.109M)

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: 2.7 ml laskimoverta putkeen, jossa on 0.3 ml 3.2 % Na-sitraattia. Lapset: 1.8 ml laskimoverta putkeen, jossa on 0.2 ml 3.2 % Na-sitraattia. Plasma- tai kokoverinäyte (sentrifugoimaton) säilyy 24 h huoneenlämmössä tai plasma 2 viikkoa pakastettuna. Näytettä ei saa säilyttää +2 - +8 C:ssa. Pakastettu näyte sulatetaan ennen analysointia 37 C:ssa. Alkuperäisessä putkessa tilavuus saa poiketa optimista +/- 10%. Plasma erotellaan sentrifugoimalla 2500 x g 10 min.

LÄHETYS: Plasma- tai kokoverinäyte (sentrifugoimaton) lähetetään huoneenlämpöisenä, mikäli perillä vuorokauden kuluessa, muutoin plasma pakastettuna.

Menetelmä

Hyytymisajan mittaaminen

Tekotiheys

Päivittäin

Tulokset valmiina

Päivittäin

Yleistä

Tromboplastiiniaika mittaa K-vitamiiniriippuvaisten hyytymistekijöiden toimintaa veren hyytymisessä. Menetelmä mittaa näytteestä hyytymistekijöitä FII, FVII ja FX.

Viitearvot

Ikä/sukupuoli Viiteväli Yksikkö
kaikki 70 - 130 %
kaikki yli 18 v (fimlab) 75 - 123 %

Tulkinta

TT:n alentuminen johtuu yleisimmin varfariinihoidosta, maksan vajaatoiminnasta, K-vitamiinin vajauksesta tai yksittäisen hyytymistekijän vajauksesta. Korkeiden TT arvojen merkitys on epäselvää.

Huomautukset

Oraalisen antikoagulanttihoidon seurannassa on pyydettävä P-TT-INR (nro 4520).