Chlamydia trachomatis+ Neisseria gonorrhoeae, nukl.happo (kval)

1738 -CtGcNhO

Osatutkimukset

-ChtrNhO
-GcNhO

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Chlamydia trachomatis ja/tai Neisseria gonorrhoeae -infektioepäily. Mikäli kyseessä on N. gonorrhoeae -epäily, tai jos -GcNhO -testin tulos on positiivinen, suosittelemme lisäksi -GcVi-tutkimusta (KL1506) antibioottiherkkyyksien selvittämiseksi. -GcVi -tutkimukseen tarvitaan erillinen bakteeriviljelynäyte limakalvolta (kts. ko. ohje).

Esivalmistelu

Mikrobiologian ja immmunologian lähete www.nordlab.fi/wp-content/uploads/2022/03/mikrobiologian_ja_immunologian_tutkimusten_lahetelomake_0.pdf

Näytteen käsittelyohjeet

Näytteenottovälineet:

UTM -näyteputki (Keskusvarastonumero: TV4002V tai 31018).

Näytteenottotikku: Copan, Regular-nukkatikku, Nailon, steriili, 80mm. Keskusvarastonumero: 009018 ja Mekalasi tuotenumero: 502CS01. Huom! Miesten näytteenottoon suositellaan samaa tikkua kuin lapsille: Copan, Mini-nukkatikku, Nailon, steriili, 80mm. Keskusvarastonumero: 009018C ja Mekalasi tuotenumero: 501CS01.

Näytelaaduista huomioitavaa:

Chlamydia trachomatis - Neisseria gonorrhoeae -nukleiinihappotestillä voidaan tutkia naisten ja miesten ensivirtsanäytteitä, kohdunkaulankanavan limakalvonäytteitä sekä lääkärin tai potilaan itse ottamia emättimen limakalvonäytteitä. Muiden näytetyyppien (näyte uretran tai rectumin limakalvolta, nielunäyte, näyte silmän sidekalvolta) kohdalla laitteen suoritustasoa ei valmistajan mukaan ole arvioitu. Näytteet voidaan kuitenkin analysoida.

Naisilla tikkunäyte kohdunkaulan/emättimen limakalvolta on paremman herkkyytensä vuoksi ensivirtsanäytettä suositeltavampi. Miehillä testin herkkyys ensivirtsanäytteestä ja tikkunäytteestä virtsaputken limakalvolta on yhtä hyvä.

Näytteenotto-ohjeet:

Emättimestä otettavan tikkunäytteenoton tueksi on olemassa potilasohje (Chlamydia trachomatis+Neisseria gonorrheae, tikkunäyte) osoitteessa: www.nordlab.fi/wp-content/uploads/2022/03/tikkunaytteen_ottaminen_klamydia-_ja_tippuritutkimusta_varten_naiset_id_18417.pdf

Näyte emättimestä/kohdunkaulakanavasta: Näytteenottotikkua pyöritellään 10-30 sekuntia limakalvoa vasten välttäen limaa, märkää ja eritettä. Tarvittaessa runsas lima on syytä ensin poistaa puhtaalla näytteenottotikulla ennen varsinaista näytteenottoa.

Miesten virtsaputken limakalvonäyte: Potilaan pitää olla virtsaamatta vähintään 1 h ennen näytteenottoa. Tikku työnnetään virtsaputkeen 2-4 cm syvyyteen ja pyöritetään 2-3 sekunnin ajan.

Silmän sidekalvonäyte: Näytteenottotikkua hangataan sidekalvoa vasten edestakaisin 2-3 kertaa. Ennen näytteenottoa vältettävä fluoreskeiini-silmätippoja ja puudutetippoja.

Nielunäyte: Näytteenottotikulla hangataan nielurisoja ja nielun takaseinämää, välttäen limaa. Ennen näytteenottoa vältettävä nielua desinfioivia tabletteja tai nesteitä.

Rectumnäyte: Näytteenottotikku työnnetään peräaukkoon noin 3-5 cm syvyyteen. Tikkua pyöritellään peräsuolen limakalvoja vasten noin 10 sekunnin ajan, välttäen ulostetta.

Virtsanäytteenotto: kts. tutkimus U- CtGcNhO, 4816

Näytteenoton jälkeen: Näytetikku laitetaan UTM-näyteputkeen ja katkaistaan sinne. Korkki suljetaan huolellisesti.

Näytteen säilytys ja lähetys: Näytteet lähetetään mahdollisimman pian laboratorioon. Näytettä saa säilyttää enintään 24h huoneenlämmössä, ja enintään 7vrk 2-8 C:ssa.

Menetelmä

Chlamydia trachomatis- ja Neisseria gonorrhoeae- spesifiset nukleiinihappomääritykset.

Tekotiheys

Päivittäin (ma-pe)

Yleistä

Chlamydia trachomatis ja Neisseria gonorrhoeae ovat gramnegatiivisia bakteereita. C. trachomatis (CT) tarvitsee eukaryoottisolun lisääntyäkseen ja on näin ollen solunsisäinen parasiitti. Naisille C. trachomatis aiheuttaa genitaali-infektioita, lantion alueen infektioita (PID), kohdunulkoisia raskauksia sekä lapsettomuutta, miehille uretriittia (virtsaputken tulehdus). Vastasyntyneille C. trachomatis voi aiheuttaa konjunktiviittia (sidekalvon tulehdus) ja hengitystieinfektioita. N. gonorrhoeae (NG, gonokokki) on klamydian jälkeen yleisin sukupuolitauti. Se aiheuttaa uretriittia, naisten lantion alueen infektioita, tonsilliittia (nielurisatulehdus), faryngiittia (nielutulehdus) ja stomatiittia (suutulehdus). Vastasyntyneille se voi aiheuttaa märkäistä konjunktiviittia.

Tulkinta

Positiivinen löydös on merkitsevä.

TULOKSET VALMIINA: Määritykset tehdään arkipäivittäin. Tulos valmiina 1-2-työpäivän kuluessa.

Huomautukset

Samasta näytteestä tehdään samalla kertaa sekä Chlamydia trachomatiksen että gonokokin (Neisseria gonorrhoeae) nukleiini-happomääritykset pakettitutkimuksena.

VIRHELÄHTEET: Ohjeistuksesta poikkeava näytteenotto ja säilytys. Vääriä negatiivisia testituloksia voidaan saada, jos näytteessä olevien organismien määrä alittaa testin analyyttisen herkkyystason. Tutkimus voi säilyä positiivisena mikrobiolääkehoidon jälkeen noin kuukauden ajan.