Karsinoembryonaalinen antigeeni, seerumista

2034 S -CEA

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Paksunsuolen syövän diagnostiikka ja seuranta.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Seerumi säilyy 1 vrk huoneenlämmössä, 5 vrk jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna.

LÄHETYS: Seeruminäyte voidaan lähettää huoneenlämmössä, mikäli perillä 1 vrk:n kuluessa, muutoin kylmälähetyksenä.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

Karsinoembryonaalinen antigeeni (CEA) on glykoproteiini, jonka molekyylipaino on n. 150 000 Da. Sitä on todettu sikiökaudella paksunsuolen limakalvolla, mutta sen fysiologinen tehtävä on tuntematon. Terveillä aikuisilla sitä on todettu hyvin pieninä pitoisuuksina seerumissa, mutta sen pitoisuudet ovat suurentuneet paksunsuolen syövässä 50 - 70 %:lla potilaista. Metastasoituneissa syövissä pitoisuudet ovat suuria lähes poikkeuksetta. Myös muissa ruoansulatuskanavan syövissä (mahalaukku, haima, ruokatorvi ja peräsuoli) sekä mm. rinta-, munasarja-, rakko- ja keuhkosyövässä todetaan suurentuneita pitoisuuksia, joskin harvemmin kuin paksunsuolen syövässä. On huomattava, että myös ei-malignit sairaudet kuten haavainen paksunsuolentulehdus, maksakirroosi, sappirakontulehdus, haimatulehdus, keuhkoemfyseema ja benignit tuumorit saattavat aiheuttaa lievästi suurentuneita pitoisuuksia.

Viitearvot

Ikä/sukupuoli Viiteväli Yksikkö
kaikki 0 - 3 µg/l

Tulkinta

Suurentuneet pitoisuudet voivat viitata syöpään ensisijaisesti ruoansulatuskanavassa. Voimakkaasti suurentuneita pitoisuuksia todetaan erityisesti laajalle levinneissä syövissä. Normaalit pitoisuudet eivät sulje pois syövän mahdollisuutta.