Kasvuhormoni, seerumista, paastotilassa

2035 fS-GH

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Lasten kasvuhäiriöiden selvittely. Akromegalian epäily ja hoidon seuranta.

Esivalmistelu

Vähintään 10 tunnin paasto

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Seerumi säilyy 1 vrk huoneenlämmössä, 2 vrk jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna.

LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämmössä mikäli perillä 1 vrk:n kuluessa näytteenotosta, kylmänä mikäli perillä 2 vrk:n kuluessa, muutoin pakastettuna.

Menetelmä

Immunoluminometrinen. Menetelmä vakioitu kansainvälsitä rekombinanttivakiota vastaan (WHO NIBSC 2nd IS 98/574).

Tekotiheys

Kaksi kertaa viikossa

Tulokset valmiina

Viikon kuluessa

Yleistä

Kasvuhormoni on aivolisäkkeen etulohkon somatotroofien tuottama proteiinihormoni. Sen pääasiallisen muodon molekyylipaino on 22 000, ja se koostuu 191 aminohaposta. Kasvuhormoni muistuttaa rakenteeltaan prolaktiinia ja istukan laktogeenista mammotropiinia (hPL). Nämä kolme hormonia ovatkin saman geeniperheen tuotteita. Kasvuhormonin eritystä säätelevät hypotalamuksen kasvuhormonia vapauttava hormoni (GHRH) lisäävästi ja somatostatiini estävästi. Kasvuhormonin eritys on normaalisti voimakkaimmillaan unen alkuvaiheessa. Mm. stressi, paasto, hypoglykemia, aminohapot (varsinkin arginiini ja leusiini), bromokriptiini, L-dopa ja estrogeenit stimuloivat kasvuhormonineritystä, ja mm. glukokortikoidit, alfa-adrenergiset agonistit, serotoniiniantagonistit, morfiini ja klooripromatsiini inhiboivat sitä. Kasvuhormoni kiertää verenkierrossa vapaana. Sen puoliintumisaika on noin 25 minuuttia. Sen vaikutuksista suurin osa välittyy somatomediinien (IGF I ja II) kautta. Kasvuhormonilla on pituuskasvua lisäävä ja anabolinen vaikutus. Kasvuhormonivajaus lapsilla aiheuttaa pituuskasvun hidastumista. Liikatuotanto aiheuttaa lapsilla jättiläiskasvua ja aikuisilla akromegaliaa. Lisäksi liikatuotanto saattaa aiheuttaa metabolisia häiriöitä, mm. diabeteksen.

Viitearvot

Ikä/sukupuoli Viiteväli Yksikkö
miehet 0 - 3 µg/l
naiset 0 - 8 µg/l

Tulkinta

Aikuisen paastonäytteen FS-GH-pitoisuus on normaalisti alle 4.4 µg/l. Nykyisen tietämyksen mukaan hoidetuilla akromegaliapotilailla taso yli 2.0 µg/l viittaa aktiiviseen sairauteen ja antaa aiheen tehokkaampien hoitotoimenpiteiden harkitsemiseen. Akromegalian diagnostiikassa käytetään Pt-Gluk-R5 -rasituskoetta. Tässä rasituskokeessa GH-pitoisuus pienenee testin aikana tapahtuvan hyperglykemian seurauksena. Hypoglykemia puolestaan stimuloi kasvuhormonin eritystä.

Kasvuhormoni erittyy sykäyksittäin, joten yksittäisiä pitoisuuksia on vaikea tulkita. Kasvuhormonivajauksen osoittaminen vaatii stimulaatiotestin ja liikatuotannon osoittaminen estotestin suorittamista. Mm. hypotyreoosissa, keliakiassa ja liikalihavuudessa tavataan pieniä peruspitoisuuksia ja pienentyneitä kasvuhormonivasteita stimulaatiotesteihin. Maksakirroosissa, retinopatian komplisoimassa diabeteksessa ja aliravitsemuksessa tavataan suurentuneita kasvuhormonipitoisuuksia.