Koriongonadotropiini, ihmisen, seerumista

2122 S -hCG

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Raskauden varhaistoteaminen, kohdunulkoisen raskauden toteaminen, rypäleraskauden seuranta, istukkasyövän toteaminen ja hoidon seuranta. hCG:tä tuottavien munasarja-, kives- ym. kasvainten toteaminen ja seuranta.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Seerumi säilyy 1 vrk huoneenlämmössä, 1 viikon jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna.

LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa näytteenotosta, muutoin kylmänä.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen, menetelmä mittaa intaktin hCG:n ja hCG:n vapaan beeta-alayksikön.

Tekotiheys

Päivittäin

Tulokset valmiina

Päivittäin

Yleistä

Istukan trofoblastisolut alkavat jo hyvin varhain hedelmöittymisen jälkeen tuottaa koriongonadotropiinia (hCG), joka on rakenteeltaan aivolisäkkeen LH:n, FSH:n ja TSH:n kaltainen glykoproteiinihormoni. Sen molekyylipaino on n. 30 000, ja se koostuu alfa- ja beeta-ketjuista. hCG:n biologisten vaikutusten spesifisyys liittyy beeta-ketjuun, joka kuitenkaan ei ole aktiivinen ilman alfa-ketjua. hCG vaikuttaa LH:n kaltaisesti, ja sen tärkeimmän tehtävän katsotaankin olevan keltarauhasen ylläpito ensimmäisten raskausviikkojen aikana. Sen aktiivisuus saavuttaa maksiminsa raskauden kestettyä 2 - 2 1/2 kuukautta, jonka jälkeen aktiivisuus pienenee jonkin verran trofoblastisolujen määrän vähetessä. hCG:tä tuotetaan paitsi normaalissa istukassa myös erilaisissa trofoblastikudosta sisältävissä kasvaimissa, kuten istukkasyövässä, rypäleraskaudessa, munasarjasyövässä ja kivessyövässä. Aivolisäke tuottaa pieniä määriä hCG:tä, joka selittää naisilla normaalisti menopaussin jälkeen todettavan hCG-aktiivisuuden suurenemisen.

Viitearvot

Ikä/sukupuoli Viiteväli Yksikkö
miehet 0 - 5 U/l

Tulkinta

Viiteväli miehet ja ei-raskaana olevat naiset alle 5 U/l

Eritys on suurentunut normaalissa raskaudessa. Aktiivisuus kaksinkertaistuu n. 1.5 päivän välein raskauden ensimmäisten 6 - 8 viikon ajan. Seerumissa suureneminen on todettavissa noin viikon kuluttua hedelmöityksestä. Jos hCG-aktiivisuus on yli 6 000 U/l eikä ultraäänitutkimuksessa nähdä normaalia sikiöpussia, kyseessä on todennäköisesti kohdunulkoinen raskaus. Kohdunulkoisen raskauden ja uhkaavan keskenmenon yhteydessä hCG-aktiivisuudet tavallisesti suurenevat normaalia hitaammin. Kuitenkaan normaalisti suureneva hCG ei poissulje kohdunulkoisen raskauden mahdollisuutta.

hCG on hyvä trofoblastisoluja sisältävien kasvainten merkkiaine. Erityisen hyödyllinen se on istukkasyövän ja rypäleraskauden yhteydessä. Rypäleraskaudessa aktiivisuus on suurempi kuin raskauden kesto edellyttäisi. Aktiivisuudet ovat yleensä hyvässä suhteessa trofoblastisolujen määrään, joten hoidon tehoa voidaan seurata hCG-määritysten avulla. Ei-seminoomatyyppisissä kivessyövissä hCG-aktiivisuus on suurentunut n. 50 %:ssa tapauksista.