Listeria, viljely
2257 -ListVi
Tiedustelut
Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi
Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911
Indikaatio
Epäily Listeria monocytogenes -bakteerin aiheuttamasta infektiosta sikiöllä, vastasyntyneellä tai synnyttäjällä.
Esivalmistelu
Täytä lähetetiedot huolellisesti. Mikäli sähköistä lähetettä ei ole käytettävissä, tulostettava lähete löytyy osoitteesta: www.nordlab.fi/wp-content/uploads/2022/03/mikrobiologian_ja_immunologian_tutkimusten_lahetelomake_0.pdf
Näyteastia
Kierrekorkillinen purkki tai bakteerinäytteen geelikuljetusputkiNäytteen käsittelyohjeet
Kudospala, lapsivettä tai eritettä synnytyskanavasta, limakalvoilta, istukasta, vastasyntyneen iholta tai muusta kudoksesta. Näyte lähetetään steriilissä purkissa tai bakteerinäytteen geelikuljetusputkessa mikrobiologian laboratorioon mahdollisimman nopeasti.
(Huom! Uloste ei käy näytelaaduksi. Ulosteen listeriaviljelytutkimus on lopetettu, sillä ulosteen listerialöydöksen kliinistä merkitystä on vaikea arvioida ja oireetonta kantajuutta esiintyy).
Näytteen säilytys jääkaappilämpötilassa ennen lähetystä, enintään 24h ajan.
Menetelmä
Bakteeriviljely elatusainemaljoille. Viljeltyjen elatusainemaljojen kasvatusaika on 2 vrk. Löydetyille L. monocytogenes -bakteerikannoille tehdään herkkyysmääritykset.
TULOKSET VALMIINA:
L. monocytogenes -bakteerikasvu ilmaantuu usein nopeasti elatusainemaljoille. Löydetyille L. monocytogene -bakteerikannoille herkkyysmääritykset saadaan 1-2 vrk:ssa.
Tekotiheys
PäivittäinYleistä
Listeria monocytogenes on fakultatiivisesti anaerobinen gram-positiivinen sauvabakteeri. Sitä esiintyy runsaasti maaperässä ja eläimissä ja se voi kolonisoida ihmisen ruuansulatuskanavaa. Lisäksi L. monocytogenes -bakteeria voi esiintyä elintarvikkeissa, erityisesti maito- ja lihatuotteissa.
Raskaana olevilla naisilla on suurentunut riski sairastua L. monocytoges -bakteerin aiheuttamaan infektioon. Infektion seurauksena sikiö voi sairastua vakavasti ja raskaus voi päättyä keskenmenoon. Äidin L. monocytogenes-infektio/-kantajuus voi myös aiheuttaa vastasyntyneen hankalan septisen/meningeaalisen infektion.
Tulkinta
L. monocytogenes -bakteerikannan löytyminen viljelytutkimuksessa viittaa vahvasti Listerian aiheuttamaan infektioon. Negatiivinen tulos viittaa muuhun taudinaiheuttajaan kuin Listeriaan.
Huomautukset
VIRHELÄHTEET: Väärin otettu, säilötty tai kuljetettu näyte.
Listeria löytyy ilman erikoispyyntöä normaalisti steriileistä näytteistä (veri, likvori), joten näistä näytteistä ei tarvitse pyytää erikseen listeriaviljelyä sepsis- tai meningiittiepäilyssä. Näissä tapauksissa voidaan käyttää B-BaktVi ja Li-MibNhO -tutkimuksia.