Methemoglobiini, verestä

2342 B -Hb-Met

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Myrkytysepäilyt, syanoosin selvittely

Näyteastia

Ca-titrattu Li-hepariiniruisku 1,7ml

Näytteen käsittelyohjeet

Näyte: 1,7 ml (1,7 ml:n ruiskussa minimi täyttötilavuus 1,0 ml) tai 1,5 ml (1,5 ml:n vastasyntyneille tarkoitetussa PICO70-ruiskussa minimi täyttötilavuus 0,5 ml) verta verikaasu/elektrolyyttiruiskuun tai 175 µl kapillaariverta verikaasu/elektrolyyttikapillaariin, joka suljetaan ilmatiiviisti. Näyte säilytetään kylmässä. Näyte ei saa jäätyä. Määritys tehdään mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään 3 tunnin sisällä näytteenotosta.

LÄHETYS: Kokoveri lähetetään kylmänä (kylmägeeli). Lähetyksen oltava perillä 2 tunnin kuluessa näytteenotosta.

Menetelmä

Spektrofotometrinen menetelmä, jossa määritetään methemoglobiinin prosenttiosuus kokonaishemoglobiinista.

Tekotiheys

Päivittäin.

Tulokset valmiina

Päivittäin

Yleistä

Methemoglobiini muodostuu hemoglobiinista raudan hapettuessa ferrimuotoon. Methemoglobiini ei sido happea.

Viitearvot

Ikä/sukupuoli Viiteväli Yksikkö
kaikki alle 3 %

Tulkinta

Synnynnäinen methemoglobinemia on harvinainen. Se voi johtua esimerkiksi methemoglobiinireduktaasin vähentyneestä aktiivisuudesta tai hemoglobiini M -variantista.

Tavallisempia syitä methemoglobinemiaan ovat joidenkin lääkkeiden ja kemikaalien aiheuttamat myrkytykset. Tällaisia ovat esimerkiksi nitriitit, nitraatit, bentsokaiini, klorokiini, fenasetiini, dapsoni ja bentseenijohdannaiset, kuten sulfonamidit.

Methemoglobinemiassa oireet vaihtelevat veren methemoglobiiniosuuden mukaan oireettomasta hengenvaaralliseen. Methemoglobiiniosuuksilla 20 -30 % voi ilmetä keskushermosto-oireita, kuten päänsärkyä, väsymystä, huimausta ja pyörtymisiä, ja osuuksilla yli 50 % voi seurata rytmihäiriöitä, kouristelua, kooma tai kuolema. Potilaalla jolla on perussairauksia, kuten anemiaa, sydän- tai keuhkosairauksia tai hemoglobiinin poikkeavuus, oireita voi tulla jo matalammilla methemoglobiiniosuuksilla.