Mononukleoosi, vasta-aineet (kval), seerumista

2360 S -MonAb-O

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Mononukleoosiepäily

Esivalmistelu

Mikrobiologian ja immunologian lähete www.nordlab.fi/wp-content/uploads/2022/03/mikrobiologian_ja_immunologian_tutkimusten_lahetelomake_0.pdf

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näytteen käsittelyohjeet

2 ml seerumia tai EDTA-plasmaa.

Näyte säilyy viikon jääkaapissa, pitempi säilytys pakastettuna. Näyte voidaan lähettää huoneenlämmössa 1 vrk sisällä, pitempiaikainen lähetys jäähdytettynä. Seerumi erotettava ennen lähettämistä.

Menetelmä

Heterofiilisten mononukleoosivasta-aineiden kvalitatiivinen osoittaminen immunokromatografinen menetelmä. Pikatesti.

Tekotiheys

Päivystystutkimus

Tulokset valmiina

Työpäivän kuluessa.

Yleistä

S-MonAb-O (2360) pikatestiä käytetään vain mononukleoosiepäilyissä. Pikatesti on varsin spesifi, mutta se havaitsee vain n. 90 % aikuisten, 75 % vanhempien lasten ja vain 30 % alle 2-vuotiaiden mononukleooseista. Alle kouluikäisten mononukleoosiepäilyissä suositellaan käytettäväksi S-EBVAb (1335) tutkimusta.

Muissa EBV-infektioissa käytetään S-EBVAb (1335) ja/tai P-EBVNh/-EBVNh (4775/4776)-tutkimuksia.

Tulkinta

Positiivinen pikatesti yhdistettynä kliiniseen taudinkuvaan antaa nuorilla aikuisilla melko luotettavasti mononukleoosidiagnoosin.

Jos pikatestin tulos on negatiivinen, mutta mononukleoosiepäily on vahva suositellaan tutkittavaksi spesifiset EBV-vasta-aineet (S-EBVAb) sekä sytomegalovirusvasta-aineet (S-CMVAb).

Huomautukset

VIRHELÄHTEET: 10-20%:lla infektion saaneista aikuisista ja 50%:lla alle 4-vuotiaista lapsista ei muodostu heterofiilisiä vasta-aineita. Heterofiilisiä vasta-aineita on todettu myös muiden sairauksien, kuten leukemian, Burkittin lymfooman, nivelreuman, virusperäisen hepatiitin ja sytomegaloviruksen aiheuttamien infektioiden, yhteydessä.