Proteiini, seerumista

2516 S -Prot

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Nestetasapainotilan selvittely albumiinin täydentäjänä, paraproteinemian selvittely

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Seerumi säilyy 4 viikkoa jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna.

LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämpöisenä

Menetelmä

Fotometrinen, biuretreaktio.

Tekotiheys

Päivittäin

Tulokset valmiina

Päivittäin

Yleistä

Plasman proteiineja on totuttu tutkimaan seerumista, josta on hyytymään poistunut fibrinogeeni ja hyytymistekijöiden ylimäärä esiintyy aktiivisena.

Seerumissa on lukuisia eri proteiineja, jotka eroavat toisistaan koon ja rakenteen ja toiminnan suhteen (ks. S-Proteiini, fraktiot). Kvantitatiivisesti tärkeimmät ovat albumiini ja immunoglobuliinit. Immunoglobuliinit tuotetaan B-lymfosyyttisarjan soluissa. Valtaosa muista seerumin proteiineista muodostetaan maksassa.

Seerumin kokonaisproteiinipitoisuutta tarvitaan lähinnä albumiinin täydentäjänä nestetasapainoa arvioitaessa sekä eri hypergammaglobulinemioiden arvioinnissa, mm. seerumin proteiinien fraktioinnin esitutkimuksena.

Viitearvot

Ikä/sukupuoli Viiteväli Yksikkö
kaikki 62 - 78 g/l

Tulkinta

Hypoproteinemiaa esiintyy hypervolemiassa (ödeemit, sydäninsuffisienssi, askites), proteiinisynteesin häiriöissä (malnutritiotilat, maksakirroosi,vaikeat krooniset taudit), sekä lisääntyneen proteiinimenetyksen seurauksena (nefroosi, verenvuoto, palovammat, proteiinien menetys suoleen).

Hyperproteinemiaa todetaan dehydraatiotiloissa ja immunoglobuliinien poly- ja monoklonaalisesti lisääntyneen synteesin seurauksena.