Solut, askitesnesteestä

2651 As-Solut

Osatutkimukset

As-Leuk
As-L/Liusk
As-L/Yksit

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Vatsaontelon nestekertymän syyn selvittely

Näyteastia

EDTA-putki 5 ml

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: 0.5 ml askitesnestettä EDTA-putkeen. Näyte säilyy 2 tuntia huoneenlämmössä tai 24 tuntia jääkaapissa. Näytteeksi soveltuu myös 0.5 ml askitesnestettä litium-hepariiniputkeen, jolloin näyte säilyy 2 tuntia huoneenlämmössä.

LÄHETYS: Näyte lähetetään huoneenlämmössä jos se on perillä laboratoriossa 1 tunnin kuluessa näytteenotosta, muuten jääkaappilämpötilassa.

Menetelmä

Valkosolut lasketaan virtaussytometrisesti tai Burkerin kammiossa. Jos leukosyyttejä on yli 100 x 106/l, tehdään näytteestä leukosyyttien erittelylaskenta (yksi- ja liuskatumaiset). Vastauksena ilmoitetaan valkosolujen määrä (solua x E6/l) sekä mahdollinen erittelylaskennan tulos (prosentuaaliset osuudet).

Tekotiheys

Päivittäin

Tulokset valmiina

Päivittäin

Yleistä

Askitesta erittyy vatsaonteloon tulehdus- ja kasvaintaudeissa sekä maksan vajaatoiminnan yhteydessä. Leukosyyttien pitoisuutta ja erittelyä käytetään tulehdusten arviointiin. Kasvaintaudeissa tulee käyttää patologian laboratoriossa tehtävää irtosolututkimusta (As-Syto).

Tulkinta

Askitesta erittyy vatsaonteloon tulehdus- ja kasvaintaudeissa sekä maksan vajaatoiminnan yhteydessä. Leukosyyttien pitoisuutta ja erittelyä käytetään tulehdusten arviointiin.

Solukasaumia sisältävästä tai vanhentuneesta näytteestä annetaan lausuntovastaus. Atyyppisistä soluista annetaan lausuntovastaus.

Huomautukset

Virtaussytometrisesti ja Burkerin kammiosta vastataan kaikki tumalliset solut leukosyytteina. Atyyppisista soluista annetaan lausunto.