Solut, pleuranesteestä

2657 Pf-Solut

Osatutkimukset

Pf-Leuk
Pf-L/Liusk
Pf-L/Yksit

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Pleuranestekertymän syyn arvionti

Näyteastia

EDTA-putki 5 ml

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: 0.5 ml pleuranestettä EDTA-putkeen. Näyte säilyy 2 tuntia huoneenlämmössä tai 24 tuntia jääkaapissa. Näytteeksi soveltuu myös 0.5 ml pleuranestettä litium-hepariiniputkeen, jolloin näyte säilyy 2 tuntia huoneenlämmössä.

LÄHETYS: Näyte lähetetään huoneenlämmössä jos se on perillä laboratoriossa 1 tunnin kuluessa näytteenotosta, muuten jääkaappilämpötilassa.

Menetelmä

Valkosolut lasketaan virtaussytometrisesti tai Burkerin kammiossa. Jos leukosyyttejä on yli 100 x 106/l, tehdään näytteestä leukosyyttien erittelylaskenta (yksi- ja liuskatumaiset). Vastauksena ilmoitetaan solulaskijalta tumallisten solujen määrä (solua x E6/l) ja mikroskopoiden valkosolujen määrä (solua x E6/l). Solulaskijalta ilmoitetaan tumallisten solujen määrä, sillä solulaskija voi laskea esimerkiksi mesoteelisolut valkosoluiksi. Näytteet, joissa on >15 % mesoteelisoluja, makrofageja tai mahdollisesti pahanlaatuisia soluja, tarkastellaan mikroskopoiden. Mahdollinen erittelylaskennan tulos ilmoitetaan prosentteina.

Tekotiheys

Päivittäin

Tulokset valmiina

Päivittäin

Yleistä

Pleuranesteen leukosyyttipitoisuudella ja niiden erittelyllä on merkitystä erilaisten tulehdusten arvioinnissa.

Kasvainten arvioinnissa tulee käyttää pleuranesteen irtosolututkimusta (Pf-Syto).

Tulkinta

Viiteväli


Pf-Leuk
kaikki 1400 - 3700 E6/l

Erittelylaskenta (tehdään kun leukosyyttien määrä on yli 100 x 106/l):


Pf-L/Yksit
kaikki 99 - 100 %

Pf-L/Liusk
kaikki 0 - 1 %

Pleuranesteessä voi esiintyä neutrofiilejä (tyypillinen infektioissa), eosinofiilejä, lymfosyyttejä (esim. tuberkuloosissa tai maligniteeteissä), monosyyttejä, makrofageja, plasmasoluja, mesoteelisoluja (elimistön onteloa vuoraava endoteelisolu) ja pahanlaatuisia soluja.

Laboratorio lisää tarvittaessa näytteeseen vakiolauseen POSO (= Mahdollisesti poikkeavia soluja), jos näytteessä on yhtään atyyppisiä soluja tai runsaasti muita poikkeavia soluja, joita ei voida tunnistaa virtaussytometrisesti tai mikroskopoiden.

Solukasaumia sisältävästä tai vanhentuneesta näytteestä annetaan lausuntovastaus.

Pleuranesteen leukosyyttipitoisuudella ja niiden erittelyllä on merkitystä erilaisten tulehdusten arvioinnissa. Kasvainten arvioinnissa käytetään irtosolututkimusta (Pf-Syto). Pleuranestettä voi erittyä myös ilman tulehdusta tai kudosvauriota (transsudaatti).

Huomautukset

Solukasaumia sisältävästä tai vanhentuneesta näytteestä annetaan lausuntovastaus. Mahdolliset atyyppiset solut kommentoidaaan lausunnolla. Virtaussytometrilta sekä Burkerin kammiosta vastataan kaikki tumalliset solut leukosyytteina.