Solut, pleuranesteestä

2657 Pf-Solut

Osatutkimukset

Pf-Leuk
Pf-L/Liusk
Pf-L/Yksit

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Pleuranestekertymän syyn arvionti

Näyteastia

EDTA-putki 5 ml

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: 0.5 ml pleuranestettä EDTA-putkeen. Näyte säilyy 2 tuntia huoneenlämmössä tai 24 tuntia jääkaapissa. Näytteeksi soveltuu myös 0.5 ml pleuranestettä litium-hepariiniputkeen, jolloin näyte säilyy 2 tuntia huoneenlämmössä.

LÄHETYS: Näyte lähetetään huoneenlämmössä jos se on perillä laboratoriossa 1 tunnin kuluessa näytteenotosta, muuten jääkaappilämpötilassa.

Menetelmä

Valkosolut lasketaan virtaussytometrisesti tai Burkerin kammiossa. Jos leukosyyttejä on yli 100 x 106/l, tehdään näytteestä leukosyyttien erittelylaskenta (yksi- ja liuskatumaiset). Vastauksena ilmoitetaan solujen määrä (solua x E6/l) sekä mahdollinen erittelylaskennan tulos prosentteina.

Tekotiheys

Päivittäin

Tulokset valmiina

Päivittäin

Yleistä

Pleuranesteen leukosyyttipitoisuudella ja niiden erittelyllä on merkitystä erilaisten tulehdusten arvioinnissa. Kasvainten arvioinnissa tulee käyttää pleuranesteen irtosolututkimusta (Pf-Syto).

Tulkinta

Viiteväli


Pf-Leuk
kaikki 1400 - 3700 E6/l

Erittelylaskenta (tehdään kun leukosyyttien määrä on yli 100 x 106/l):


Pf-L/Yksit
kaikki 99 - 100 %

Pf-L/Liusk
kaikki 0 - 1 %

Huomautukset

Solukasaumia sisältävästä tai vanhentuneesta näytteestä annetaan lausuntovastaus. Mahdolliset atyyppiset solut kommentoidaaan lausunnolla. Virtaussytometrilta sekä Burkerin kammiosta vastataan kaikki tumalliset solut leukosyytteina.