Testosteroni, seerumista

2735 S -Testo

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Miehet: ennenaikainen tai viivästynyt puberteetti, hypogonadismi, impotenssi. Huom: tämän tutkimuksen matalin vastattava pitoisuus on 2 nmol/l. Kun tarvitaan suurempaa analyyttistä herkkyyttä, suositellaan tutkimusta 11784 S -TestoMS.

Esivalmistelu

Näyte suositellaan otettavaksi klo 7-9. Jos mahdollisen hormonihoidon vaikutukset halutaan eliminoida, tulee lääkitys lopettaa ainakin kuukausi ennen näytteenottoa. Hormonikorvaushoidon monitoroinnissa näyte suositellaan otettavaksi 2-8 tuntia testosteronilääkkeen applikoinnista (geelit) tai juuri ennen seuraavaa annosta (injektiot).

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Seerumi säilyy 2 vrk huoneenlämmössä, 1 vko jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna. Näyte sentrifugoitava 2h kuluessa näytteenotosta.

LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämpöisenä mikäli perillä 2 vrk:n kuluessa, muutoin kylmälähetyksenä.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraava arkipäivä.

Yleistä

Testosteroni on ns. C-19 steroidi. Miehillä yli 90 % testosteronista muodostuu kivesten Leydigin soluissa. Synteesiä lisää aivolisäkkeen LH, joka puolestaan on hypotalamuksen GnRH:n (LRH) positiivisen vaikutuksen alainen. Testosteroni estää LH:n ja GnRH:n eritystä negatiivisella palautteella. Plasmassa testosteroni sitoutuu sukupuolihormoneita sitovaan globuliiniin (SHBG), ja vain 1 - 2 % testosteronista on vapaana. Testosteronilla on plasmassa selvä vuorokausirytmi. Pitoisuus vaihtelee jopa kolminkertaisesti, siten että huippu on aamulla. Kohdesoluissa testosteroni pelkistyy biologisesti aktiiviseksi dihydrotestosteroniksi.

Viitearvot

Ikä/sukupuoli Viiteväli Yksikkö
miehet 10 - 38 nmol/l

Tulkinta

Miehet: Pienentyneen testosteronipitoisuuden taustalla voi olla kivesten primaarinen toimintahäiriö tai aivolisäkkeestä johtuva sekundaarinen kivesten vajaatoiminta. Lievässä hypogonadismissa saatetaan todeta normaali kokonaistestosteroni ja suurentunut SHBG-pitoisuus, jotka yhdessä johtavat pienentyneeseen vapaan testosteronin pitoisuuteen. Piilokivestutkimuksissa testosteronin mittaus hCG:n annon jälkeen osoittaa onko toimivaa kiveskudosta olemassa.

Lähteet:

Bhasin S ym. Testosterone therapy in men with hypogonadism: An Endocrine Society clinical practice guideline. J Clin Endcrinol Metab 2018 103:1715-44.

Huomautukset

Tämä tutkimus (2735 S-Testo, Testosteroni, seerumista) on ensisijainen testosteronitutkimus miehille.

Naisille, tytöille ja prepubertaalisille (alle 16v) pojille suositellaan tutkimusta 11784 S -TestoMS, Testosteroni, massaspektrometrinen, seerumista.