Tobramysiini (pitoisuusmääritys), seerumista

2744 S -TOB

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Tobramysiinihoidon seuranta

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia, lapsilta 0.4 ml verta mikroputkeen. Verinäyte otetaan yleensä toisen hoitopäivän aamuna juuri ennen ruisketta, jolloin saadaan ns. jäännöspitoisuus (minimipitoisuus). Lääkettä kerran päivässä annosteltaessa huippupitoisuutta ei mitata. Huippupitoisuutta varten 15 minuutin kuluttua infuusion loppumisesta. Seerumi säilyy 1 vrk huoneenlämmössä ja 1 viikon jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna. Hepariini- ja EDTA-plasma soveltuvat myös näytteeksi.

LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämpöisenä, mikäli perillä vuorokauden kuluessa näytteenotosta, muuten kylmänä.

Menetelmä

Homogeeninen entsyymi-immunomääritys.

Tekotiheys

Päivittäin

Tulokset valmiina

Päivittäin

Yleistä

Tobramysiini kuuluu aminoglykosidiantibiootteihin, joita käytetään lähinnä gram-negatiivisten bakteeritulehdusten hoitoon. Ne saattavat aiheuttaa vakavia sivuvaikutuksia, kuten kuulo- ja tasapainoaistin heikkenemistä ja munuaisvaurioita. Sivuvaikutusten esiintymisen todennäköisyys riippuu aminoglykosidien seerumipitoisuuksista ja sen vuoksi pitoisuusmääritykset ovat aiheellisia hoidon yhteydessä.

Aminoglykosidit annostellaan tavallisesti lihakseen, josta ne imeytyvät nopeasti ja tehokkaasti. Aminoglykosidit suodattuvat tehokkaasti munuaisglomeruluksissa ja niiden puhdistuma on noin 2/3 kreatiniinin puhdistumasta. Puoliintumisaika plasmassa on 2 - 3 tuntia, mutta se saattaa pidentyä monikymmenkertaiseksi heikentyneen munuaistoiminnan yhteydessä.

Viitearvot

Ikä/sukupuoli Viiteväli Yksikkö
kaikki alle 0.5 mg/l

Tulkinta

Jäännöspitoisuus alle 0.5 mg/l

Huomautukset

Jos potilas saa samanaikaisesti jotain penisilliiniä, on penisilliiniannos annettava vasta tobramysiinin huippupitoisuusnäytteen ottamisen jälkeen. Monet penisilliinit sitoutuvat kemiallisesti aminoglykosideihin aiheuttaen aminoglykosidiaktiivisuuden pienentymistä in vitro näytteen joutuessa odottamaan analysointia yli 12 tuntia (vaikka näyte säilytettäsiin jäähdytettynä).