Transferriini, seerumista, paastotilassa

2756 fS-Transf

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Ravitsemustilan arviointi. Raudanpuuteanemian diagnostiikkaan suositellaan seerumin liukoisen transferriinireseptorin määritystä (1949 S-TfR) ja seerumin ferritiinin määritystä (1395 S-Ferrit).

Esivalmistelu

Vähintään 10 tunnin paasto

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Seerumi säilyy jääkaapissa 1 viikon, pitempiaikainen säilytys pakastettuna.

LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämpöisenä.

Menetelmä

Fotometrinen, immunoturbidimetrinen.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

Transferriini on maksan syntetoima beeta-1-globuliini, jonka tehtävänä on raudan kuljettaminen. Normaaleissa fysiologisissa olosuhteissa yksi transferriini-molekyyli sitoo kaksi ferri-ionia. Transferriinin määritystä voidaan käyttää ravitsemustilan arvioinnin apuna seerumin albumiinin ja prealbumiinin määritysten ohella.

Viitearvot

Ikä/sukupuoli Viiteväli Yksikkö
kaikki 1.8 - 3.2 g/l

Tulkinta

Pienentyneitä transferriinipitoisuuksia todetaan aliravitsemuksen yhteydessä (pitoisuus pienenee ennen albumiinipitoisuutta), mutta myös akuuteissa ja kroonisissa tulehdustiloissa, malignoomissa ja nefroottisessa syndroomassa. Lisäksi pitoisuus voi olla pienentynyt maksan proteiinisynteesin häiriöissä.

Transferriinipitoisuus suurenee raudanpuuteanemiassa. Lisäksi suurentuneita pitoisuuksia todetaan raskauden ja estrogeenihoidon aikana. Pitoisuus voi olla suurentunut myös hepatiitin yhteydessä.