Tyreotropiinin vapauttajahormoni-koe,suppea

2762 Pt-TRH-R1

Osatutkimukset

S -TSH

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Hypo- tai hypertyreoosin tutkiminen epäselvissä tapauksissa.

Esivalmistelu

Monet lääkkeet vaikuttavat TRH-kokeeseen. Seuraavat lääkkeet estävät tai vähentävät TRH:n vaikutusta: kilpirauhashormonit, glukokortikoidit suurilla annoksilla, dopamiini, L-dopa, klorpromatsiini, tioridatsiini, bromokriptiini, somatostatiini ja salisylaatit. Seuraavat lääkkeet lisäävät TRH:n vaikutusta: estrogeenit, klomifeeni, teofylliini, metoklopramidi, haloperidoli, fentiatsiinit, sulpiridi spironolaktoni. Lääkitystä koskevissa asioissa potilaan tulee aina keskustella hoitavan lääkärinsä kanssa.

Potilaan tulee välttää kahvia, teetä ja kaakao edellisestä illasta ja kokeen aikana. Potilaan valmistautumisen tueksi on olemassa potilasohje www.nordlab.fi/ammattilaisille/ammattilaisen-avuksi/ohjeita-ammattilaisille/potilaille-annettavat-ohjeet

Suoritus

Kokeen suorittaja ja näytteenottaja: osasto.

Tutkimus tehdään ensisijaisesti aamulla, esim. 8-10 välillä.

Otetaan nollanäyte 0 min verinäyte. Annetaan sen jälkeen synteettistä TRH:ta aikuisille 200 µg i.v. ja lapsille 7 µg/kg i.v.(ei yli 200 µg)

Otetaan verinäytteet 20 ja 60 min kuluttua injektiosta.

Näytteen käsittelyohjeet

S-TSH: 1 (0,4) ml seerumia Säilyvyys +4 C 1 vk, -20 C kk:si

Tekotiheys

S-TSH arkipäivisin

Tulkinta

Normaalisti 0 min S-TSH on 0.3-8.2 mU/l ( potilaan ikä vaikuttaa, ks. tutkimus 4831 P-TSH)

Normaalisti S-TSH kohoaa lähtöarvostaan 3-30 mU/l, maksimi (huippupitoisuus) tulee 20 min-näytteessä.

S-TSH:n nousu puuttuu tai on alentunut mm. primaarisessa hypertyreoosissa (myös subkliinisessä vaiheessa kuten eutyreoottisessa Basedowin taudissa ja autonomisessa adenoomassa) ja usein lievästikin liikatoimivassa monikyhmy-struumassa, aivolisäkeperäisessä hypotyreoosissa, usein Cushingin oireyhtymässä, akromegaliassa, uremiassa ja joskus aivolisäke-vaurioissa. Myös korkea ikä, yleissairaudet ja tyroksiinihoito voivat vaikuttaa tulokseen.

S-TSH:n nousu on lisääntynyt mm. primaarisessa hypotyreoosissa (myös subkliinisessä) ja kilpirauhasen autoimmuunitulehduksissa.

S-TSH:n nousun maksimi on viivästynyt noin 60 min-näytteessä hypotalamuksen vauriossa, anorexia nervosassa ja joissakin maksasairauksissa. TRH soveltuu kuitenkin vain varauksin yksinään hypotalamusvaurion osoittamiseksi.

Huomautukset

Koe voidaan uusia viikon kuluttua TRH-injektiosta.

Kokeen voi tehdä myös raskaana oleville naisille.

TRH voi aiheuttaa ohimenevää huimausta, pahoinvointia, kuumotusta ja virtsaamisen tarvetta. Joskus verenpaine voi kokeen aikana nousta merkittävästi.