Tyreoglobuliini, seerumista

2828 S -Tygl

Osatutkimukset

S -TyglAb

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Papillaarisen ja follikulaarisen kilpirauhassyövän hoidon seuranta

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Näytteestä määritetään ilman eri pyyntöä tyreoglobuliinin lisäksi tyreoglobuliinivasta-aineitten pitoisuus. Seerumi säilyy 1 vrk huoneenlämmössä, 2 vrk jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna. EDTA-plasma ei sovellu näytteeksi.

LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämpöisenä, mikäli perillä vuorokauden kuluessa näytteenotosta, kylmänä mikäli perillä 2 vrk:n kuluessa, muuten pakastettuna.

Menetelmä

Immunoluminometrinen

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

Tyreoglobuliini on dimeerinen glykoproteiini, jonka molekyylipaino on n. 660 000. Se on kilpirauhashormonien T3 ja T4 esiaste, josta ne pilkotaan vapaiksi hormoneiksi TSH-stimulaation seurauksena. Normaalisti tyreoglobuliinia tavataan kilpirauhasen follikulaarisoluissa ja kolloidissa, mutta vain hyvin pieninä pitoisuuksina verenkierrossa. Kilpirauhassairauksien (mm. syövän, tulehdusten, liikatoiminnan ja ei-toksisen struuman) yhteydessä sitä kuitenkin usein pääsee vereen normaalia suurempia määriä.

Viitearvot

Ikä/sukupuoli Viiteväli Yksikkö
kaikki 1.8 - 111 µg/l

Tulkinta

Tyreoglobuliinipitoisuus suurenee kilpirauhasen erilaistuneissa syövissä, hypertyreoosissa, tyreoidiiteissa ja ei-toksisessa struumassa sekä ohimenevästi myös kilpirauhasleikkausten, biopsioiden ja radiojodihoidon jälkeen.

Onnistuneen totaalisen kilpirauhasen poiston jälkeen pitoisuus pienenee yleensä tasolle alle viitealueen alarajan muutamassa viikossa.

Suureneva pitoisuus tyroksiinisuppression aikana voi osoittaa, että syöpäkudosta on jäljellä tai että metastaaseja on kehittymässä. Tutkimus kannattaa toistaa ja seurata trendiä, huomioiden kliininen tilanne. Tyreoglobuliinitaso kuvaa myös sairauden myöhemmässä vaiheessa jatkohoidon (radiojodi ym.) vaikutusta.

Seerumin tyreoglobuliinipitoisuuden lisäksi näytteestä määritetään tyreoglobuliinivasta-aineiden pitoisuus. Niiden esiintyminen saattaa häiritä S-Tygl -määritystä, jolloin syöpäpotilaan matala S-Tygl -pitoisuus voi olla epäluotettava.

Kohonnut seerumin biotiinipitoisuus voi häiritä immunologista määritysmenetelmää ja aiheuttaa virheellisiä tuloksia tyreoglobuliinimittauksessa. Biotiinipitoisuus, joka ylittää 20 nmol/l aiheuttaa suuremman kuin 10 % virheen. Biotiinia voi saada lääkkeenä tai vitamiinivalmisteista.

Huomautukset

17.10.2023 alkaen S-Tygl ja S-TyglAb tutkimusten määritysmenetelmät muuttuvat. S-Tygl tutkimuksen tulostaso laskee keskimäärin noin 50% ja S -TyglAb laskee keskimäärin noin 30%. Etenkin S-TyglAb tutkimuksessa yksittäisillä potilailla muutos voi olla pienempi tai suurempi. Muutoksen yhteydessä otetaan käyttöön valmistajan ilmoittamat viitearvot.