Tyreoglobuliini, vasta-aineet, seerumista

2829 S -TyglAb

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Erilaistuneen kilpirauhassyövän seuranta primaarihoidon jälkeen (Ks. myös S-Tygl). Autoimmuunityreoidiittien diagnostiikka ja ennusteen arviointi (ks. myös S-TPOAb).

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Seerumi säilyy 1 vrk huoneenlämmössä, 1 viikon jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna.

LÄHETYS Seeruminäyte lähetetään huoneenlämpöisenä, mikäli perillä vuorokauden kuluessa, kylmänä mikäli perillä viikon kuluessa näytteenotosta, muutoin pakastettuna.

Menetelmä

Immunoluminometrinen

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

Tyreoglobuliini on kilpirauhashormonien esiaste, joka on normaalisti lähes täysin intrasellulaarinen proteiini. Autoimmuuni-tyreoidiiteissa tyreoglobuliinia pääsee solunulkoiseen nesteeseen normaalia suurempia määriä ja seerumissa tavataan yleisesti vasta-aineita tyreoglobuliinille.

Viitearvot

Ikä/sukupuoli Viiteväli Yksikkö
kaikki alle 4.5 kU/l

Tulkinta

Tyreoglobuliinivasta-ainetasot suurenevat mm. Basedowin taudissa ja Hashimoton tyreoidiitissa sekä myastenia graviksen ja lupoidisen hepatiitin yhteydessä. Huomattava on, että vasta-aineita tavataan silloin tällöin myös henkilöillä, jotka eivät sairasta kilpirauhasen autoimmuunitautia.

Jos tyreoglobuliinivasta-ainetaso on selvästi koholla, S-Tygl määritystulokseen ei voi luottaa, koska vasta-aineet voivat häiritä seerumin tyreoglobuliinimittausta.

Huomautukset

17.10.2023 alkaen S-Tygl ja S-TyglAb tutkimusten määritysmenetelmät muuttuvat. S-Tygl tutkimuksen tulostaso laskee keskimäärin noin 50% ja S -TyglAb laskee keskimäärin noin 30%. Etenkin S-TyglAb tutkimuksessa yksittäisillä potilailla muutos voi olla pienempi tai suurempi. Muutoksen yhteydessä otetaan käyttöön valmistajan ilmoittamat viitearvot.