Veren sopivuuskoe, verestä
2935 B -XKoe
Tiedustelut
Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi
Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911
Indikaatio
Verensiirtohoito
Näyteastia
EDTA-putki 3 mlNäytteen käsittelyohjeet
NÄYTE: 5 ml laskimoverta EDTA-putkeen. Pieniltä lapsilta 1-2 ml laskimoverta EDTA-putkeen, vastasyntyneeltä tai keskoselta 500µl verta EDTA-mikroputkeen. Näyte säilyy +4C jääkaapissa 5 vrk. NÄYTTEENOTTO-OHJE: www.nordlab.fi/sites/default/files/pdf_uploads/naytteenotto_verensiirtotutk.pdf
LÄHETYS: Kokoverinäyte lähetetään huoneenlämpöisenä.
Menetelmä
Punasoluagglutinaatio
Tekotiheys
päivittäinTulokset valmiina
Päivittäin
Yleistä
Veren sopivuuskokeella tutkitaan, onko veren saajan plasmassa vasta-aineita siirrettäväksi aiottuja punasoluja vastaan. Sopivuuskoe tehdään jokaisesta siirrettäväksi aiotusta punasoluyksiköstä ennen verensiirtoa.
Tulkinta
Negatiivinen = veri sopii potilaalle
Positiivinen = veri ei sovi potilaalle
Huomautukset
Sopivuuskoe on aina voimassa 5 vuorokautta näytteenotosta.
Näytteet veriryhmämääritystä ja sopivuuskoetta varten otetaan eri aikoina ja näytteenottajina ovat eri henkilöt. Näin pienennetään potilaan tunnistusvirheistä aiheutuvaa vaaraa.
Elektiiviseen leikkaukseen tulevilta potilailta sopivuuskoenäyte otetaan 1-2 päivää ennen suunniteltua toimenpidettä, eikä sopivuuskoe saa olla verensiirtohetkellä 5 vuorokautta vanhempi.
Päivystyspotilaista otetaan näytteet veriryhmämääritystä (E-ABORh) ja veriryhmävasta-aineiden seulontaa (P-VRAb-O) varten ensimmäisellä näytteenottokerralla, ja sopivuuskoenäyte otetaan seuraavalla näytteenottokerralla (esim. seuraavalla aamukierrolla). Jos potilaan veriryhmä on jo rekisterissä, otetaan näytteet vasta-aineiden seulontaa ja sopivuuskoetta varten ensimmäisellä näytteenottokerralla.
Hätätilanteissa näytteet veriryhmämääritystä ja sopivuuskoetta varten voidaan poikkeuksellisesti ottaa yhtä aikaa. Hätätilanteesta päättää hoitava lääkäri. Sekä näytteenottajan että potilaan tunnistaneen hoito-osaston henkilön on varmistettava potilaan tunnistaminen nimikirjaimillaan putkiin. Näissä tilanteissa potilaan tunnistaminen on varmistettava erityisen huolella. Jos näyteputkista ei löydy sovittuja tunnistusmerkintöjä, näytteistä ei tehdä veriryhmäserologisia tutkimuksia.