Adrenokortikotropiini-vapauttajahormonikoe

3132 Pt-CRH-R

Osatutkimukset

S -Korsol
P -ACTH

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Hyperkortisolismin erotusdiagnostiikka.

Esivalmistelu

Tutkimus pyritään tekemään aamulla (esim. klo 8-10).Prednisoloni ja eräät muut kortikosteroidit deksametasonia lukuun ottamatta häiritsevät kortisolin määritystä.

Potilas paastoaa vähintään 10 h ennen koetta ja on levossa kokeen suorituksen ajan.

Potilaan valmistautumisen tueksi on olemassa Potilasohje www.nordlab.fi/ammattilaisille/ammattilaisen-avuksi/ohjeita-ammattilaisille/potilaille-annettavat-ohjeet

Suoritus

Kokeen suorittaja ja näytteenottaja: osasto.

Aamulla klo 8 - 10 otetaan 0 min verinäytteet ja heti sen jälkeen annetaan lammasperäistä CRH:a 100 µg i.v., lapsille CRH:a 1µg/kg i.v.

Otetaan verinäytteet 15, 30 ja 60 min kuluttua injektiosta.

Näytteen käsittelyohjeet

P-ACTH: 2 x 1 (0,3) ml EDTA-plasmaa. Verinäyte on jäähdytettävä heti jäävesiseoksessa. Plasma on erotettava tunnin kuluessa soluista ja pakastettava välittömästi kahteen putkeen. Säilyvyys +4 C 3 h, -20 C kk:sia. S-Korsol: 1,0 (0,3) ml seerumia. Säilyvyys: +20 C 1 vrk, +4 C 3 vrk, -20 C kk:sia.

Tekotiheys

P-ACTH 2 x vk, S-Korsol arkipäivisin

Tulkinta

Normaalisti P-ACTH suurenee yli 50 % lähtöpitoisuudestaan ja S-Korsol suurenee yli 20 % lähtöpitoisuudestaan. ACTH-pitoisuuden suureneminen edeltää kortisolipitoisuuden suurenemista.

Aivolisäkeperäisessä hyperkortisolismissa (pituitaarisessa Cushingin taudissa) sekä P-ACTH että S-Korsol suurenevat yleensä normaalia enemmän, mutta eivät juurikaan ektooppisessa ACTH-tuotannossa ja lisämunuaisperäisessä hyperkortisolismissa. ACTH:n suureneminen yli 50 % lähtöarvosta ja kortisolin suureneminen yli 20 % lähtöarvosta viittaavat aivolisäkeperäiseen (pituitaariseen) hyperkortisolismiin ja poissulkevat joitain poikkeuksia lukuun ottamatta ektooppisen ACTH-tuotannon ja lisämunuaisperäisen hyperkortisolismin. Toistaiseksi ei liene raportoitu lisämunuaistuumoria, jossa ACTH:n suureneminen olisi kokeen aikana ollut yli 50 % lähtöpitoisuudesta, eikä ektooppista ACTH-tuotantoa, jossa kortisolin suureneminen olisi ollut yli 50 % lähtöpitoisuudesta.

Aivolisäkeperäisessä hypokortisolismissa ACTH- ja kortisoli-vasteet ovat pienentyneet. Hypotalaamisessa viassa ACTH-vaste on yleensä kiihtynyt ja pidentynyt ja kortisolivaste pienentynyt. Primaarisessa lisämunuaiskuoren vajaatoiminnassa ACTH:n lähtöpitoisuus on suurentunut ja vaste CRH:lle on voimistunut, mutta seerumin kortisolipitoisuus pysyy pienenä. Koetta ei yleensä käytetä lisämunuaiskuoren vajaatoiminnan erotusdiagnostiikassa.

VIITTEET: Newell-Price ym. Optimal response criteria for the human CRH test in the differential diagnosis of ACTH-dependent Cushings syndrome. J Clin Endocrinol Metab 2002 Nieman LK. et al UpToDate: Corticotropin-releasing hormone stimulation test. 2023