Insuliinin kaltainen kasvutekijä 1, seerumista
3253 S -IGF1
Tiedustelut
Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi
Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911
Indikaatio
Kasvuhormonin puutostilojen ja akromegalian diagnostiikka sekä hoitovasteen arviointi.
Näyteastia
Seerumi-geeliputki 5 mlNäytteen käsittelyohjeet
NÄYTE: Seeruminäyte on eroteltava heti hyytymisen jälkeen. Seerumi säilyy vain 8 tuntia jääkaapissa. Näytteen pidempiaikainen säilytys pakastettuna. Sulatettu näyte säilyy 6 tuntia, mikäli näyte on pakastettu heti.
LÄHETYS: Eroteltu seeruminäyte lähetetään pakastettuna.
Menetelmä
Immunoluminometrinen (CLIA)
Tekotiheys
Kaksi kertaa viikossaYleistä
Insuliinin kaltainen kasvutekijä 1 (IGF-1, somatomediini C) on 70 aminohappoa sisältävä, 7.6 kDa kokoinen polypeptidi. Se on rakenteellisesti proinsuliinin kaltainen ja välittää useita kasvuhormonin vaikutuksista. IGF-1 tuotetaan pääasiallisesti maksassa, mutta myös muissa kasvuhormonin kohdekudoksissa. Valtaosa verenkierrossa esiintyvästä IGF-1:stä on sitoutuneena kantajaproteiineihin, joista tärkein on IGFBP-3.
Tulkinta
IGF-1-pitoisuudet heijastelevat kasvuhormonin aktiviteettia. Lapsilla ja vanhuksilla IGF-1-tasot ovat matalimmillaan. Korkeimmat IGF-1-pitoisuudet nähdään murrosiässä.
Katso NordLab S-IGF1-tutkimuksen viitealueet: www.nordlab.fi/wp-content/uploads/2025/02/NordLab-S-IGF1-tutkimuksen-viitealueet.pdf
Huomautukset
Uuteen 5.3.2025 käyttöön otettuun IGF1-analyysimenetelmään liittyy aikaisempaa vähäisemmät ristireaktiot IGF1-määritystä häiritsevien biologisten tekijöiden osalta (esimerkiksi IGFBP1-6 proteiinit). Uusi 5.3.2025 käyttöön otettu IGF1-analyysimenetelmä nostaa jonkin verran IGF1:n tulostasoa aikaisempaan määritysmenetelmään verrattuna. Alle 25 nmol/l IGF1-pitoisuuksilla tulostason muutos näkyy noin 3 nmol/l aikaisempaa korkeampina tuloksina, ja yli 25 nmol/l IGF1-pitoisuuksilla tulostason nousu on keskimäärin 15 %. Yksittäisten IGF1-tulosten tulkinnassa on noudatettava varovaisuutta erityisesti silloin, kun kyseessä on rajoilla olevia tuloksia.
IGF1-tutkimuksen viitevälit ovat muuttuneet 5.3.2025. Uudet viitevälit perustuvat laitevalmistajan ilmoittamiin viiteväleihin. Uusista viiteväleistä on saatavilla lisätietoa mm. Miller et al. 2023 julkaisusta.
Kirjallisuusviite: Miller JJ, et al. Pediatric reference intervals for endocrine markers in healthy children and adolescents on the Liaison XL (DiaSorin) immunoassay system. Clin Biochem. 2023.