CA 19-9 antigeeni, seerumista
3412 S -CA19-9
Tiedustelut
Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi
Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911
Indikaatio
Haima-, maha-, sappitie- ja paksusuolisyövän hoidon seuranta.
Näyteastia
Seerumi-geeliputki 5 mlNäytteen käsittelyohjeet
NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Seerumi säilyy 1 vrk huoneenlämmössä, 7 vrk jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna.
LÄHETYS: Seeruminäyte voidaan lähettää huoneenlämmössä, mikäli perillä 1 vrk:n kuluessa, muutoin kylmälähetyksenä.
Menetelmä
Immunokemiluminometrinen.
Tekotiheys
ArkipäivisinTulokset valmiina
Seuraavana arkipäivänä
Yleistä
CA19-9 on rakenteeltaan Lewis-veriryhmäantigeenin kaltainen glykoproteiini. Se soveltuu erilaisten GI-kanavan syöpien seurantaan. Osalla Lewis-negatiivisista henkilöistä (FUT3 puutos), joita on n. 10 % väestöstä, CA19-9:ää ei muodostu syövänkään yhteydessä ja heillä tulee käyttää myös muita kasvainmerkkiaineita. Lewis-genotyypin lisäksi CA19-9:n pitoisuuteen vaikuttaa potilaan FUT2 fukosyylitransferaasientsyymin ns. secretor-genotyyppi. FUT2-geenistä on olemassa alleelit Se ja se. Näistä se-alleelin suhteen homotsygooteilla yksilöillä (ns. non-secretor) on tyypillisesti suuremmat seerumin CA19-9-pitoisuudet kuin heterotsygooteilla tai Se-alleelin suhteen homotsygooteilla yksilöillä (non-secretor).
CA19-9:n käyttö kasvainmerkkiaineena on samankaltaista kuin CEA:n käyttö, mutta CA 19-9 on useammin suurentunut haima-, maha- ja sappitiehytsyövissä. Toisaalta paksunsuolen syövässä CEA-pitoisuus on useammin suurempi kuin CA19-9 -aktiivisuus. Vaikka CA19-9 pitoisuus on suurentunut suurimmassa osassa haimasyöpiä, se ei yksinään ole riittävän sensitiivinen tai spesifisen haimasyövän seulontaan. CA 19-9 -pitoisuus voi olla suurentunut myös hyvänlaatuisissa taudeissa. Noin 30 %:ssa pankreatiiteista ja sappistaaseista CA 19-9 -pitoisuus on suurentunut, mutta pitoisuus jää yleensä alle 1000 U/ (Teng D et al. 2018)
Viitearvot
Ikä/sukupuoli | Viiteväli | Yksikkö |
---|---|---|
kaikki | 0 - 37 | kU/l |
Tulkinta
Tulkinnan kannalta on oleellista, että tulosta verrataan ennen hoidon aloittamista mitattuun S -CA 19-9 -tulokseen. Tuloksen vertaaminen kuvantamislöydöksiin on suositeltavaa.
Selvää kansainvälistä konsensusta kriittisestä muutoksesta CA19-9:n pitoisuudessa syöpäseurannassa ei ole, mutta 40-50%:n muutosta on ehdotettu pidettävän merkittävänä pitoisuuksien ollessa normaalialueella (viite 1,4,6).
CA19-9 tasot saattavat osalla potilaista nousta ohimenevästi sytostaattihoidon aikana. Pitoisuuden huippu saavutetaan yleensä n. 4-8 viikkoa hoidon aloituksesta ja pitoisuus laskee tyypillisesti selvästi lähtötason alapuolelle viimeistään 4 kuukauden kuluttua, mikäli hoitovastetta saavutetaan (viite 2,3).
Tulkinnan kannalta on myös otettava huomioon, että immunokemiluminometrinen menetelmän (Nordlabissa käytössä olevan menetelmän) mittausepävarmuus on noin +/- 20%.
Huomautukset
VIITTEET
1. Decline in CA19-9 during chemotherapy predicts survival in four independent cohorts of patients with inoperable bile duct cancer. Grunnet et al. Eur J Cancer. 2014.
2. Chemotherapy-induced transient CEA and CA19-9 surges in patients with metastatic or recurrent gastric cancer. Hye Jin Kim et al. Acta Oncol. 2009
3. Chemotherapy-induced early transient increase and surge of CA 19-9 level in patients with pancreatic Adenocarcinoma. Viet H. Le et al. CTARC 2021
4. Within- and between-subject biological variation data for tumor markers based on the European Biological Variation Study. Coskun et al. Clin. Chem Lab Med. 2021
5. Critical review and meta-analysis of biological variation estimates for tumor markers. Marques-Garcia et al. Clin Chem Lab Med. 2022.
6. Reference Values and Biological Variation for Tumor Marker CA 19-9 in Serum for Different Lewis and Secretor Genotypes and Evaluation of Secretor and Lewis Genotyping in a Caucasian Population. Vestergaard et al. Clin Chem. 1999.
7. Significant increased CA199 levels in acute pancreatitis patients predicts the presence of pancreatic cancer. Teng D et al. Oncotarget. 2018