CA 19-9 antigeeni, seerumista

3412 S -CA19-9

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Haima-, maha-, sappitie- ja paksusuolisyövän hoidon seuranta.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Seerumi säilyy 1 vrk huoneenlämmössä, 7 vrk jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna.

LÄHETYS: Seeruminäyte voidaan lähettää huoneenlämmössä, mikäli perillä 1 vrk:n kuluessa, muutoin kylmälähetyksenä.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

CA19-9 on rakenteeltaan Lewis-veriryhmäantigeenin kaltainen glykoproteiini. Se soveltuu erilaisten GI-kanavan syöpien seurantaan. Osalla Lewis-negatiivisista henkilöistä (FUT3 puutos), joita on n. 10 % väestöstä, CA19-9:ää ei muodostu syövänkään yhteydessä ja heillä tulee käyttää myös muita kasvainmerkkiaineita. Lewis-genotyypin lisäksi CA19-9:n pitoisuuteen vaikuttaa potilaan FUT2 fukosyylitransferaasientsyymin ns. secretor-genotyyppi. FUT2-geenistä on olemassa alleelit Se ja se. Näistä se-alleelin suhteen homotsygooteilla yksilöillä (ns. non-secretor) on tyypillisesti suuremmat seerumin CA19-9-pitoisuudet kuin heterotsygooteilla tai Se-alleelin suhteen homotsygooteilla yksilöillä (non-secretor).

CA19-9:n käyttö kasvainmerkkiaineena on samankaltaista kuin CEA:n käyttö, mutta CA 19-9 on useammin suurentunut haima-, maha- ja sappitiehytsyövissä. Toisaalta paksunsuolen syövässä CEA-pitoisuus on useammin suurempi kuin CA19-9 -aktiivisuus. Vaikka CA19-9 pitoisuus on suurentunut suurimmassa osassa haimasyöpiä, se ei yksinään ole riittävän sensitiivinen tai spesifisen haimasyövän seulontaan. CA 19-9 -pitoisuus voi olla suurentunut myös hyvänlaatuisissa taudeissa. Noin 30 %:ssa pankreatiiteista ja sappistaaseista CA 19-9 -pitoisuus on suurentunut, mutta pitoisuus jää yleensä alle 1000 U/ (Teng D et al. 2018)

Viitearvot

Ikä/sukupuoli Viiteväli Yksikkö
kaikki 0 - 37 kU/l

Tulkinta

Tulkinnan kannalta on oleellista, että tulosta verrataan ennen hoidon aloittamista mitattuun S -CA 19-9 -tulokseen. Tuloksen vertaaminen kuvantamislöydöksiin on suositeltavaa.

Selvää kansainvälistä konsensusta kriittisestä muutoksesta CA19-9:n pitoisuudessa syöpäseurannassa ei ole, mutta 40-50%:n muutosta on ehdotettu pidettävän merkittävänä pitoisuuksien ollessa normaalialueella (viite 1,4,6).

CA19-9 tasot saattavat osalla potilaista nousta ohimenevästi sytostaattihoidon aikana. Pitoisuuden huippu saavutetaan yleensä n. 4-8 viikkoa hoidon aloituksesta ja pitoisuus laskee tyypillisesti selvästi lähtötason alapuolelle viimeistään 4 kuukauden kuluttua, mikäli hoitovastetta saavutetaan (viite 2,3).

Tulkinnan kannalta on myös otettava huomioon, että immunokemiluminometrinen menetelmän (Nordlabissa käytössä olevan menetelmän) mittausepävarmuus on noin +/- 20%.

Huomautukset

VIITTEET

1. Decline in CA19-9 during chemotherapy predicts survival in four independent cohorts of patients with inoperable bile duct cancer. Grunnet et al. Eur J Cancer. 2014.

2. Chemotherapy-induced transient CEA and CA19-9 surges in patients with metastatic or recurrent gastric cancer. Hye Jin Kim et al. Acta Oncol. 2009

3. Chemotherapy-induced early transient increase and surge of CA 19-9 level in patients with pancreatic Adenocarcinoma. Viet H. Le et al. CTARC 2021

4. Within- and between-subject biological variation data for tumor markers based on the European Biological Variation Study. Coskun et al. Clin. Chem Lab Med. 2021

5. Critical review and meta-analysis of biological variation estimates for tumor markers. Marques-Garcia et al. Clin Chem Lab Med. 2022.

6. Reference Values and Biological Variation for Tumor Marker CA 19-9 in Serum for Different Lewis and Secretor Genotypes and Evaluation of Secretor and Lewis Genotyping in a Caucasian Population. Vestergaard et al. Clin Chem. 1999.

7. Significant increased CA199 levels in acute pancreatitis patients predicts the presence of pancreatic cancer. Teng D et al. Oncotarget. 2018