CA 15-3 antigeeni, seerumista

3587 S -CA15-3

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Rintasyövän hoidon seuranta.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Seerumi säilyy 1 vrk huoneenlämmössä, 7 vrk jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna.

LÄHETYS: Seeruminäyte voidaan lähettää huoneenlämmössä, mikäli perillä 1 vrk:n kuluessa, muutoin kylmälähetyksenä.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

CA 15-3 on rintasyövälle ominainen kasvainmerkkiaine, jonka aktiivisuus voi suurentua myös muiden syöpien yhteydessä. Lisäksi aktiivisuus voi olla suurentunut maksasairauksien ja hyvänlaatuisten rintakasvaimien yhteydessä. Rintasyövän hoidon seurannassa aktiivisuuden muutos on tärkeämpi kuin absoluuttinen aktiivisuus, minkä vuoksi ensimmäinen näyte tulisi ottaa ennen hoidon aloittamista.

Viitearvot

Ikä/sukupuoli Viiteväli Yksikkö
kaikki 0 - 31 kU/l

Tulkinta

S-CA 15-3 soveltuu erityisesti metastasoituneen rintasyövän hoidon seurantaan. Pitoisuus on suurentunut 10-15%:ssa I-II asteen rintasyövissä ja 50-70%:ssa III-IV asteen rintasyövissä. Pitoisuuden kohoaminen kuvastaa taudin levinneisyyttä. Tulkinnan kannalta on oleellista, että tulosta verrataan ennen hoidon aloittamista saatuun S-CA 15-3 -tulokseen. Suurentuneita pitoisuuksia todetaan myös muissa syövissä, kuten munasarja-, maha-, paksusuoli-, keuhko- ja maksasyövissä, sekä joissakin benigneissä taudeissa, kuten maksataudeissa ja hyvänlaatuisissa rintarauhasen kasvaimissa.