Tyreotropiini, napaseerumista

3669 uS-TSH

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Vastasyntyneiden hypotyreoosin seulonta

Näyteastia

Seerumiputki 10 ml

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: 3 ml napaverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Seerumi säilyy 1 vrk huoneenlämmössä, 1 viikon jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna.

LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämpöisenä mikäli perillä 1 vrk:n kuluessa, muutoin kylmänä.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

Synnynnäisen hypotyreoosin esiintyvyys on 1:2000- 1:3500 vastasyntynyttä. Useimmiten hypotyreoosin syynä on kilpirauhasen kehityshäiriö. Noin 10 %:lla hypotyreoosi johtuu biokemiallisesta häiriöstä kilpirauhasen hormonituotannossa. Joskus vastasyntyneen hypotyreoosi saattaa olla ohimenevä. Vastasyntyneen hypotyreoosia on vaikea diagnosoida ajoissa kliinisesti, sillä tyypillisen taudinkuvan kehittyminen kestää usein kuukausia. Toisaalta tyroksiinikorvaushoito on aloitettava mahdollisimman nopeasti syntymän jälkeen, jotta lapsi ei vaurioituisi pysyvästi.

Tulkinta

SEULONTARAJA JA JATKOTOIMET Jos näytteen TSH-tulos on yli seulontarajan (40 mU/l) tai alle 0,5 mU/l, vastaus ilmoitetaan heti myös puhelimella osastolle. Tällöin napaverinäytteestä tehdään automaattisesti (ilman erillistä pyyntöä) myös T4-V -määritys. Samalla pyydetään osastoa ottamaan lapsesta kontrollinäyte P -TSH ja P -T4-V -määrityksiä varten lapsen ollessa kolmen vuorokauden ikäinen. Mikäli kolmannen vuorokauden P -TSH -pitoisuus on yli 17 mU/l tai alle 0,5 mU/l, vastaus ilmoitetaan heti myös puhelimella osastolle.