Hemoglobiini, ihmisen (kval), ulosteesta

3813 F -hHb-O

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Suolistokanavan verenvuodon osoittaminen

Esivalmistelu

Ei tarvita. Jos halutaan kerätä useita näytteitä menetelmän herkkyyden parantamiseksi, ne on otettava eri ulostuskerroilta. Näytteen keräystä varten on olemassa potilasohje www.nordlab.fi/ammattilaisille/ammattilaisen-avuksi/ohjeita-ammattilaisille/potilaille-annettavat-ohjeet

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: Ulostetta otetaan reagenssivalmistajan näytteenottoputkeen pakkauksessa olevan ohjeen mukaisesti. Näytteenottoputki voidaan säilyttää huoneenlämmössä ennen sen toimittamista laboratorioon. Näytteenottopakkaukset tilataan lääkehuollosta. Näyte säilyy jääkaapissa tai huoneenlämmössä viikon.

LÄHETYS: Näytteenottoputki lähetetään huoneenlämpöisenä.

Menetelmä

Immunokromatografinen

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

Tämä tutkimus ei sovellu valtakunnalliseen suolistosyövän seulontaan.

Ulosteessa ei normaalisti ole mitattavia määriä verta. Verenvuoto voi lisääntyä useissa ruoansulatuskanavan sairauksissa. Käytetyssä testissä (Actim Fecal Blood) veren osoittaminen ulosteesta perustuu ihmisen hemoglobiinin globiiniosan osoittamiseen immunokemiallisesti, jolloin ruokavalio ei häiritse määritystä. Verenvuoto mahasuolikanavaan voi olla epätasaista, joten tutkimus suositellaan tehtäväksi useampaan kertaan (yleensä näytteet otetaan kolmella eri ulostamiskerralla). Immunologinen ulosteen veri -testi ei pysty luotettavasti havaitsemaan ylämahasuolikanavan vuotoja, koska hemoglobiinin globiiniketju hajoaa lähes täysin suoliston proksimaaliosassa, ja osa siitä imeytyy suolistosta.

Tulkinta

Pienikin määrä verta ulosteessa viittaa mahasuolikanavan verenvuotoon, joten positiivinen tulos on aihe jatkotutkimuksille, esim. suolistosyövän poissulkemiseksi. Alin kokeella havaittava ulostesuspension hemoglobiinipitoisuus on 50 µg/l, joka vastaa 25 - 50 µg hemoglobiinia/g ulostetta.

Huomautukset

Ruokavalio ei häiritse määritystä