Helicobacter pylori, antigeeni, ulosteesta

3952 F -HepyAg

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Helicobacter pylori-infektion epäily. Helicobacter pylori-infektion hoidon onnistumisen arviointi.

Esivalmistelu

Mikrobiologian lähete: www.nordlab.fi/ammattilaisille/ammattilaisen-avuksi/ohjeita-ammattilaisille/lahetteet-ja-lomakkeet Lähetteessä tulee mainita: kliininen diagnoosi ja kysymyksenasettelu.

Potilaan valmistautumisen tueksi on olemassa potilasohje osoitteessa www.nordlab.fi/ammattilaisille/ammattilaisen-avuksi/ohjeita-ammattilaisille/potilaille-annettavat-ohjeet

Näyteastia

Kierrekorkillinen purkki

Näytteen käsittelyohjeet

Tuore ulostenäyte sellaisenaan tiiviissä kierrekorkillisessa purkissa. Näyte lähetetään mahdollisimman pian tutkittavaksi laboratorioon. Tarvittaessa näytettä voidaan säilyttää viikonlopun yli jääkaapissa. Kuljetus ja säilytys jääkaappilämpötilassa.

Menetelmä

Kemiluminesenssi- perusteinen määritysmenetelmä.

Tekotiheys

Kerran viikossa

Yleistä

Helicobacter pylori antigeenin osoitustesti on H. pylori-infektion ensisijainen tutkimus. Häätöhoidon onnistumisen arviointi tällä tutkimuksella voidaan suorittaa aikaisintaan 4-6 viikkoa hoidon päättymisestä. Helicobacter pylori on gram-negatiivinen, kaareva tai spiraalin muotoinen sauvabakteeri, joka aiheuttaa tulehdusreaktion mahan limakalvolla. Tulehdusreaktio voi edetä atrofiseksi gastriitiksi. Osalle helikobakteeria kantaville henkilöille kehittyy pohjukaissuolihaava (peptinen haava). Helikobakteeri suurentaa riskiä sairastua mm. mahasyöpään 3-6-kertaiseksi (kts. Käypä hoito suositus)

Tulkinta

Positiivinen tulos on merkki Helicobacter pylorii- infektiosta. Matala positiivinen tulos, suositellaan tarvittaessa uutta näytettä.

TULOS VALMIINA Tutkimusta tehdään kerran viikossa. Tulos valmiina 7-10 vrk kuluessa.

Huomautukset

Vetinen ripuliuloste ei kelpaa näytteeksi. Ennen näytteenottoa potilas ei saa käyttää protonipumpun inhibiittoreita ja vismuttivalmisteita 2 viikkoon ja mikrobilääkehoidosta tulisi olla kulunut 4 viikkoa.