Tyreoideaperoksidaasi, vasta-aineet, seerumista

4028 S -TPOAb

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Kilpirauhasen autoimmuunisairauksien diagnostiikka

Esivalmistelu

Serologian ja immunologian lähete www.nordlab.fi/wp-content/uploads/2022/03/mikrobiologian_ja_immunologian_tutkimusten_lahetelomake_0.pdf Lähetteessä tulee mainita: kliininen diagnoosi ja kysymyksenasettelu.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näytteen käsittelyohjeet

2 ml seerumia tai EDTA-plasmaa

Näyte säilyy viikon jääkaapissa, pitempi säilytys pakastettuna. Näyte voidaan lähettää huoneenlämmössa 1 vrk sisällä, pitempiaikainen lähetys jäähdytettynä. Seerumi erotettava ennen lähettämistä.

Menetelmä

Entsyymi-immunomenetelmä.

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Tulokset valmiina

4 työpäivän sisällä.

Viitearvot

Ikä/sukupuoli Viiteväli Yksikkö
negat alle 60 IU/ml

Tulkinta

Autoimmuunityroidiitissa (Hashimoton tauti,primaarinen myksodeema) TPO-vasta-aineita tavataan lähes kaikilla potilailla ja vasta-ainetasot ovat yleensä korkeita. Myös tyreotoksikoosissa vasta-aineita tavataan n. 70%:lla potilaista. Kolloidistruumassa, kilpirauhaskarsinoomassa ja subakuutissa tyroidiitissa vasta-aineita esiintyy harvemmin ja niiden taso on yleensä matala. Myös muiden endokriinisten autoimmuunitautien yhteydessä vasta-aineita tavataan potilailla ja myös heidän lähiomaisillaan (esim. tyypin 1 diabeteksessa n. 11%:lla lapsista ja n. 8%:lla sisaruksista) . Normaaliväestössä, jossa kilpirauhasfunktiokokeet ovat normalit, vasta-aineita löytyy >10%:lla (vasta-ainetasot matalat) ja jos TSH-taso on poikkeava >50%:lla. Naisilla vasta-aineet ovat yleisempiä kuin miehillä ja niiden prevalenssi lisääntyy iän mukana: Lapsista (<7v) n. 2% ja keski-ikäisistä naisista 20-30% on vasta-ainepositiivisia. Vasta-aineet voivat olla merkki oireettomasta autoimmuunityroidiitista.