Helicobacter pylori, viljely, kudosnäytteestä

4117 Ts-HepyVi

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Epäily Helicobacter pylori-infektiosta. Mikrobilääkehoidon valinta helikobakteerin häätöön.

Esivalmistelu

Täytä lähetetiedot huolellisesti. Mikäli sähköistä lähetettä ei ole käytettävissä, tulostettava lähete löytyy osoitteesta:

www.nordlab.fi/wp-content/uploads/2022/03/mikrobiologian_ja_immunologian_tutkimusten_lahetelomake_0.pdf

Näyteastia

Portagerm pylori kuljetusputki

Näytteen käsittelyohjeet

Viljely tehdään gastroskopiassa otettavista biopsianäytteistä. Näytteet toimitetaan 24 h sisällä tutkivaan mikrobiologian laboratorioon, erillisessä helikobakteerinäytteen kuljetusputkessa (Portagerm pylori). Tilaus: Biomerieux Suomi Oy, Portagerm pylori, tuotenro 42041, 8x2,5ml.

Kuljetusta odotettaessa näytteitä säilytetään jääkaapissa.

Menetelmä

Bakteeriviljely elatusainemaljoille. Viljeltyjen elatusainemaljojen kasvatusaika on 10 vrk. Löydetyille H. pylori-bakteerikannoille tehdään herkkyysmääritykset.

TULOKSET VALMIINA:

H. pylori -bakteerikasvu voi ilmaantua elatusainemaljoille missä vaiheessa tahansa 10 vrk kasvatusaikaa. Löydetylle H. pylori -bakteerikannalle herkkyysmääritykset saadaan noin 1-3 vrk:ssa.

Mikäli näytteessä ei kasva H. pylori -bakteeria, annetaan lopullinen vastaus NEGATIIVINEN 10 vrk kasvatusajan päätyttyä.

Tekotiheys

Päivittäin

Yleistä

Helicobacter pylori on hidaskasvuinen mikroaerofiilinen kaareva gram-negatiivinen sauvabakteeri. H. pyloria tavataan ensisijaisesti ihmisen mahalaukun limakalvolla. Mahalaukun limakalvon H. pylori-infektio voi johtaa atrofiseen gastriittiin tai mahahaavaan ja infektio lisää myös riskiä mahalaukun syövälle ja MALT-lymfoomalle.

Tulkinta

H. pylorin löytyminen oireisen potilaan näytteestä viittaa vahvasti H. pylorin aiheuttamaan infektioon. Negatiivinen tulos viittaa muuhun etiologiaan kuin H. pyloriin.

Huomautukset

VIRHELÄHTEET: Väärin otettu, säilötty tai kuljetettu näyte.

Helicobacter pylori-infektioepäilyssä suositellaan huomioimaan myös seuraavat tutkimukset: F -HepyAg ja S -HepyAb.