Kolesteroli, high density lipoproteiinit, plasmasta, paastotilassa

4516 fP-Kol-HDL

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Valtimotaudin riskin arviointi, dyslipidemioiden luokittelu ja hoidon seuranta

Esivalmistelu

Vähintään 10 tunnin paasto suositeltava

Näyteastia

Li-hepariini-geeliputki 5 ml

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml litium-hepariiniplasmaa. Plasma säilyy 4 vrk jääkaapissa, pakastettuna kuukausia.

LÄHETYS: Plasmanäyte lähetetään huoneenlämpöisenä.

Menetelmä

Fotometrinen, suora entsymaattinen.

Tekotiheys

Päivittäin

Tulokset valmiina

Päivittäin

Yleistä

Kolesteroli on solukalvojen välttämätön rakenneosa ja steroidihormonien synteesin lähtöaine. Kolesterolia saadaan ravinnosta ja sitä syntetoituu maksassa ja suoliston seinämässä. Plasmassa kolesteroli on sitoutuneena pääasiassa low density lipoproteiineihin (LDL) ja high density lipoproteiineihin (HDL). Plasman kolesterolista noin 20 % on sitoutuneena high density lipoproteiiniin (HDL), joka kuljettaa kolesterolia perifeerisistä kudoksista maksaan metaboloitavaksi. Siten suuri HDL-kolesterolin pitoisuus liittyy pienentyneeseen ateroskleroosin riskiin.

Viitearvot

Ikä/sukupuoli Viiteväli Yksikkö
tavoitearvo miehet alk 18 v yli 1 mmol/l
tavoitearvo naiset alk. 18 v yli 1.2 mmol/l

Tulkinta

Dyslipidemian Käypä hoito-suosituksessa (2013) dyslipidemialla tarkoitetaan tilaa jossa LDL-kolesteroli on yli 3.0 mmol/, triglyseridipitoisuus yli 1.7 mmol/l tai HDL-kolesterolipitoisuus on pieni (miehillä alle 1.0 mmol/l ja naisilla alle 1.2 mmol/l).

Pohjoismaisen 2000-luvun alun väestöotoksen viitevälit olivat seuraavat:


naiset >0.8 mmol/l
miehet >1.0 mmol/l

Syitä suureen HDL-kolesterolipitoisuuteen: runsas liikunta, estrogeenihoito, kohtuullinen alkoholinkäyttö, transrasvojen vähäinen käyttö

Syitä pieneen HDL-kolesterolipitoisuuteen: tyydyttyneiden rasvojen runsas määrä ruokavaliossa, lihavuus, vähäinen liikunta, tupakointi, metabolinen oireyhtymä, maksasairaudet, erityisesti sappistaasi. Myös eräät lääkkeet ja vitamiinilisät voivat pitkällä aikavälillä laskea HDL-kolesterolipitoisuutta esim. C-vitamiinilisä (-10%), isoretinoidi (-13-20%), prednisoloni (-40%).